Cement FA 20 kg

Art.nr: 9016319

39,95/st
  • Cement FA
  • Volym: 20 kg
  • Uppfyller EN 197-1

Produktbeskrivning

Cement FA - 20 kg

Cement FA i 20 kg säck från Combimix är en cement används som bindemedel för betong och används i många olika byggkonstruktioner för gjutning av exempelvis bjälkar, husgrunder, stödmurar, pelare, plintar, väggar och trappor.

Användning

Vid användning av cementen ska den först blandas med vatten och ballast till betongen, exempelvis sten, grus eller sand. Ballasten ska alltid anpassas efter de kvalitetskrav som önskas på den färdiga betongen, det vill säga exempelvis efter tryckhållfasthet, slitstyrka, frostbeständighet eller vattentäthet. Använd dig av en cementblandare och blanda i en del av vattnet i blandaren, blanda därefter i cement samt ballast och till sist resterande vatten och blanda i minst 3 minuter.

För normal gjutning brukar man räkna med vattencementtalet (VTC) 0,6, vilket betyder att det till en 20 kg säck cement går åt 12 liter vatten (VCT 0,60 x 20 kg = 12 liter vatten). Där högre kvalitetskrav ställs på betongen krävs VCT 0,45 eller lägre.

Temperaturen vid användning bör vara mellan 5 och 35 °C, går temperaturen på betongen under 5 °C avstannar hållfasthetstillväxten. Applicera betongen så att den täcker armeringen med minst 30 mm och komprimera blandningen med en vibratorstav eller vibrobrygga. När du applicerat betongen kan den bearbetas i ca 2 timmar, därefter rekommenderas att vänta så länge som möjligt med eventuell efterbearbetning för att inte riskera att dra upp vattnet till ytan. Därefter är det av stor vikt att eftervattna gjutning de närmsta dygnen samt skydda den med exempelvis plastfolie för att förhindra för snabb avdunstning. 

Märkning

Cement FA uppfyller kraven i europeiska cementstandarden EN 197-1.

Förvaring

Cement FA ska förvaras i oöppnad originalförpackning i en torr miljö, den kan förvaras i högst 6 månader från tillverkningsdatum.