Just nu har vi tekniska problem vid betalning med faktura. Vi arbetar för att åtgärda det så snart som möjligt.

Lär dig mer om tapetsering!

Hur tapetserar man?

Vill du ge ditt hem nytt liv? Här visar vi dig hur du enkelt kan göra det, genom att sätta upp tapeter.

Materiallista

 

Följ länkarna för att komma till produkterna

Förberedelser

Börja alltid med att täcka ytor som du inte vill få tapetlim på, det gäller framförallt golvet. Sedan mäter du hur lång din tapet ska vara. Mät från tak till golvlist. En bra idé är att lägga till 5 cm, så att du är säker på att du har tillräckligt långa tapetvådor att jobba med.

Lägg tapetrullen på ett bord eller på golvet med en bit kartong under, så att du kan rulla ut rätt längd och skära av tapetvåden med en hobbykniv utan att skada underlaget.

Mät nu horisontellt på din vägg och sätt ett märke så att du vet var nästa bit ska sitta. 

Nu är du redo att applicera tapetlim. Det är viktigt att limmet appliceras i ett jämnt och tillräckligt tjockt lager, hela vägen ut i kanten. Om det inte finns lim överallt skapas det luftbubblor under tapeten, så var noggrann med appliceringen.

Börja tapetsera

Nu ska tapetvåden sättas upp på väggen. Börja med översta kanten mot taket. Fortsätt sedan med resten av tapeten och borsta fast den ordentligt på väggen, med hjälp av en tapetborste. När tapetvåden sitter på väggen ska den slätas ut, så att den fäster bra över hela ytan. Använd ett tapetverktyg. Börja från mitten och arbeta dig ut till kanterna. Var noga med att komma ut i alla kanter.

Skär till sist bort överflödig tapet vid golvlisten och vid taket med en hobbykniv, om den inte passar perfekt vid uppsättning.

Sedan är det dags för nästa omgång - fortsätt på samma sätt som tidigare. Tänk på att nästa tapetvåd måste placeras helt kant i kant med den föregående, så att det inte uppstår glipor mellan tapetvåderna. Använd en kantrulle för att montera ihop kanterna perfekt. Om tapeten har ett mönster så var noga med att se till så att det passar ihop i skarvarna.

Om din sista tapetbit inte passar exakt med väggens bredd kan du ändå få det att passa. Använd tapetverktyget igen, för att fästa tapeten ordentligt innan du skär bort den överflödiga biten. Tänk på att avsluta med en kantrulle för att få till ett skarpt hörn.

Nu har din vägg fått ett helt nytt utseende!