Just nu har vi tekniska problem vid betalning med faktura. Vi arbetar för att åtgärda det så snart som möjligt.

Fixa fina fönster!

Fräscha upp hela huset genom att måla fönsterkarmarna

1. Skrapa rent

Börja med att ta bort gamla tätningslister, pilla bort fönsterkitt som sitter löst och skrapa bort gammal färg. Använd en vass kniv för att få bort fönsterkittet och en färgskrapa, exempelvis 9814703 för att skrapa bort allt som sitter löst, så att fönsterkarmen blir så ren och slät som möjligt.

2. Tvätta

När du skrapat rent fönsterkarmen ska den rengöras med målartvätt eller alg- och mögeltvätt. Till fönsterkarmar rekommenderar vi målartvätt 9041309, det är ett effektivt rengöringsmedel som inte kräver någon eftersköljning.

3. Torka

Låt det rengjorda träet torka och se till så att träet är ordentligt torrt innan du stryker det med färg. Använd gärna en fuktmätare.

4. Olja

Stryk fönsterkarmen med grundolja, exempelvis 9030969. Genom att olja in kittfalsarna med grundolja mättar du träet och hindrar det från att suga i sig oljan som finns i kittet. Stryk övrigt trä med olja för att mätta även det och ge det ett grundskydd mot röta.

5. Kitta

Kitta om karmen med fönsterkitt, vi rekommenderar Fönsterkitt 9041963. Använd en kittkniv, exempelvis 9047990, för att stryka ut kittet. Ett tips är att doppa kniven i vatten med diskmedel så fastnar inte kittet på kniven. Släta ut kittet med ett fuktat finger och skrapa sedan bort överflödigt kitt.

6. Grundmåla

När kittet har stelnat är det dags att grundmåla, använd exempelvis Grundfärg 9053171. Börja med att markera ut ytan med maskeringstejp, exempelvis 9016806, för att skydda fönstret och skapa raka linjer för färgen. Vi rekommenderar att tejpa ca 1-2 mm in på glaset för att få färgen att gå över kittet och ut på glaset. På så sätt hjälper du till att hindra vatten från att tränga in mellan glaset och kittet.

7. Täckmåla

När grundfärgen har torkat är det dags att täckmåla. Läs bruksanvisningen för grundfärgen för att veta när den är övermålningsbar. Täckmåla med den färg du önskar, exempelvis Fönster- & snickerifärg Vit 9030978. Ta bort maskeringstejpen direkt när du har målat klart, innan färgen torkat. 

8. Täta

Avsluta med att täta fönstret genom att limma eller häfta fast en ny tätningslist.

Fönstren är nu som nya igen!