Just nu har vi tekniska problem vid betalning med faktura. Vi arbetar för att åtgärda det så snart som möjligt.

Færdigt bålsted

Skapa en grillplats i sten

I den här videon visar vi hur du enkelt kan göra en mysig eldgrop med gatsten i din trädgård. Men först måste du hitta rätt plats för din eldstad. Det är flera faktorer som spelar in när du behöver elda i din trädgård.

Tänk på att anlägga grillplatsen på ett rimligt säkerhetsavstånd från byggnader, grenar och annat brandfarligt. 

Var alltid noga med att kolla så det inte råder grillförbud innan du tänder en brasa!

Lämpliga stentyper

Porösa stenar och granitstenar är inte värmetåliga, därför måste du använda stenar av hårdare material eller betong till din eldstad. Vi rekommenderar vår marksten kub.

 

  Materialeliste 

 

Följ länkarna för att komma till produkterna 

 

Steg 1

Börja med att bestämma var mitten av eldstaden ska vara och markera ut platsen med en stolpe. Knyt ett snöre mellan stolpen och kantskäraren, så kan du enkelt skära ut en rak cirkel.

Steg 2

Gräv hela hålet till ett djup på ca 15 cm.
    
  

Steg 3

I botten av hålet lägger du ut ett lager stenflis på ca 10-12 cm. Stampa ner lagret noga. Om du inte har en jordstamp kan du tillverka en egen liten stamp med en klubba, en bräda, ståltråd och några skruvar (se bild i steg 7).

 

Steg 4

Ovanpå stenflisen lägger du sedan ett lager stenmjöl eller sandlådesand, ca 1,5 cm. Använd ett vattenpass eller en bräda för att jämna ut sanden.
  

 

Steg 5

Nu ska stenarna läggas! Börja med den innersta cirkeln och arbeta dig utåt. Tänk på att det måste finnas plats för själva elden, så placera stenarna i en radie av ca 25-30 cm från mitten. Det kan vara en bra idé att ha några referenspunkter längs omkretsen, s att du är äker på att höjden är samma över hela. 

Steg 6

Låt det få ta lite tid att få stenarna raka. Så länge du inte har lagt fogsanden mellan stenarna kan du enkelt flytta runt dem, så att de bildar ett harmoniskt mönster.
  
  

Steg 7

Använd din stamp för att banka ner stenarna på plats. Kom ihåg att kolla efter hand om stenarna ligger i jämn nivå.

Steg 8

Sopa ner fogsanden mellan stenarna, innan du stampar ner dem en sista gång.
  

Spredning af fugesand

Steg 9

För att stötta upp innercirkeln kan man med fördel fylla mitthålet halvvägs med stenflis, som sen stampas ordentligt.

Sikring af midten

Grilla i trädgården - visa hänsyn

Innan du tänder eld

Undvik den värsta röken genom att se till att veden är tillräckligt torr. Du kan mäta fukthalten med en fuktmätare, som ska visa att veden har en fukthalt på mindre än 18%. På så sätt slipper du brännande ögon, samtidigt som du tar hänsyn till dina grannar.

 

Vattenhink redo

Se till att alltid ha en stor hink med vatten redo nära elden, ifall elden skulle råka sprida sig till ett torrt grässtrå eller något annat.

 

Släcka elden

För att släcka din eld kan du hälla vatten över den, röra runt i elden och hälla vatten över den igen. Fortsätt på detta sätt tills elden är helt släckt, och ingen mer rök kommer från den.

 

Nu är din eldstad redo för många trevliga kvällar i trädgården!