Underhåll din gräsmatta

Så underhåller du din gräsmatta

Här visar vi dig hur du håller efter din gräsmatta.

Materiallista

Klippning

I början av säsongen behöver gräset vanligtvis klippas lite oftare. Det är en bra idé att börja med en högre klipphöjd, och långsamt arbeta mot en lägre höjd under loppet av några veckor. Därmed når du den längd på gräset du vill ha, utan att försvaga gräsets rotsystem.

Gräsmatteluftning

Vill du ha en friskare och renare gräsmatta, kan du använda en gräsmatteluftare. Gräsmatteluftaren skär in i gräset, så att rötterna kan få luft. Luften gör att gräset får bättre förutsättningar att växa. Dessutom är det även en effektiv mossborttagare. När du har använt gräsmatteluftaren, ska all mossa och alla rötter tas bort från gräsmattan, innan du gödslar och sår nytt gräs. 

Toppdress

Efter att gräsmatteluftaren fått göra sitt jobb, är du redo att toppdressa din gräsmatta. Toppdressen består av en blandning av jordförbättrande jord och sand. Fördela den över din gräsmatta i ett lager på ungefär 4-6 mm. Undvik ett allt för tjockt lager, då det kan stänga ute den luft som rötterna behöver. Använd sedan en räfsa för att fördela blandningen jämnt på gräsmattan.

När toppdressen är fördelad över gräsmattan kan du börja strö ut nya gräsfrön, så att det växer upp nytt gräs istället för mossa. Du kan använda dina händer, eller en gödningsspridare för att fördela dem. Avsluta gärna med trädgårdsgödsel, så skapar du bättre förutsättningar för en hållbar gräsmatta. Vattna slutligen din gräsmatta, och låt den återhämta sig i lugn och ro. 

Sådär! Nu har du snart en vacker och frisk gräsmatta.