Marksten Grå Tumlad

Art.nr: 9020836

189,16/m2 5,57 pr. st
  • Tumlad marksten
  • Kulör: Grå
  • Mått: 21 x 14 x 5 cm - ca 34 sten/m²
  • Vikt: 2,86 kg/st - 350 st./pall
  • Trafikklass GC

Produktbeskrivning

Marksten

Klassisk grå tumlad marksten med mjuka kanter som ger ett rustikt och samtidigt stilrent intryck. Marksten passar att använda till många områden, lägg dem på uppfarten, uteplatsen, som dekoration runt rabatten eller varför inte som en gångstig till lekstugan? Marksten är ett snyggt och i stort sett underhållsfritt val av underlag i trädgården, stenarna ger en stilren yta som du enkelt kan hålla ren genom att endast borsta av eller spola med vatten vid behov. Stenarna har måtten 21 x 14 x 5 cm och åtgången är ca 34 stenar per m². En pall rymmer 350 st markstenar och en sten väger 2,86 kg. 

Stenläggning

Sten är ett mångsidigt material som går att använda till de flesta områden i trädgården. När du lägger marksten är förarbetet A och O, för att slutresultatet ska bli bra krävs ett noggrant arbete från grunden. Ett ordentligt förarbete ger ett slutresultat som är både snyggare och som kräver mindre underhåll. Vid läggning av marksten ska du alltid börja med att markera ut ytan där stenarna ska ligga, på så sätt får du redan innan en bra överblick över hur det kommer att se ut och hur stenarna ska ligga. Ett bra sätt är att fästa träpinnar i marken och ett dra snöre emellan för att få en tydlig markering. Gräv sedan underlaget jämt med en svag lutning bort från huset för att leda bort vatten. Täck sedan ytan med marktäckväv eller barkduk  för att förhindra ogräs från att tränga upp genom plattorna. Marktäckväven/barkduken ska täckas med grus. I grunden läggs bärlagergrus, över det läggs fint läggningsgrus som till sist toppas med sättsand. Därefter läggs stenarna, här är det viktigt att tänka på att inte lägga stenarna för tätt. Lämna ett mellanrum som sedan fylls med fogsand för att ge underlaget stabilitet. Borsta stenarna så att fogsanden sprids jämt och vattna sedan så att den sjunker ner, toppa med ytterligare ett lager fogsand och borsta ut igen för ett jämt, stabilt, och snyggt resultat.   

Trafikklass

Stenarna har trafikklass GC vilket innebär att de lämpar sig för gång- och cykelvägar med enstaka lätta fordon samt för garageinfarter.

Boke.jpg