Marksten Struktur Grafit

Art.nr: 9026546

6,00/st 7,96/st 149,95 pr. m2
  • Marksten Struktur
  • Färg: Grafit
  • Mått: 20 x 20 x 5 cm - 25 sten/m2
  • Vikt: 5 kg/st - 300 st/pall
  • Trafikklass: CG

Produktbeskrivning

Marksten

Marksten Struktur är en grafit-färgad markstensplatta med en snygg, stilfull skifferpräglad yta. Stenen är otumlad vilket gör att den har kvar sina raka stilrena kanter och ger ett elegant intryck. Marksten passar att använda till många områden i trädgården, de passar perfekt till uteplatsen, garageinfarten, som dekoration runt rabatter eller varför inte som till gångstigar till lekstugan och förrådet? Marksten är ett snyggt underlag som knappt behöver underhållas, det räcker oftast med att enkelt borsta av eller spola med vatten emellanåt för att hålla stenarna rena och fina. Marksten Struktur är en kvadratisk markstensplatta med längd och bredd 20 cm och höjden 5 cm. Åtgången vid stenläggningen är ca 25 st stenar per m². Vikt per sten är 5 kg, och en pall rymmer 300 stenar. 

Obs. Marksten Struktur Grafit har utgått ur sortimentet.

Stenläggning

Sten är ett mångsidigt material som kan användas till de flesta områden i trädgården. När du ska lägga markstensplattor är förarbetet A och O för att slutresultatet ska bli bra. Det krävs ett noggrant arbete från grunden för att underlaget sedan ska bli snyggt och inte kräva så mycket underhåll. Vid stenläggning ska du alltid börja med att markera ut ytan där stenarna ska ligga. På så sätt får du redan innan en bra blick över hur det kommer att se ut och hur stenarna behöver läggas för att få det resultat du önskar. Ett fördelaktigt sätt att markera ytan och för att få en tydlig bild är att fästa träpinnar i marken och dra snöre emellan.

När du markerat ytan ska underlaget grävas. Gräv med en jämn svag lutning bort från huset för att förebygga att vattnet vid regnväder leds bort från husgrunden. När underlaget har en jämn lutande yta ska du täcka hela ytan med marktäckväv eller barkduk. Täckväven, eller duken, används främst för att hindra djur och ogräs från att senare tränga upp genom stenplattorna. Över duken ska det hällas grus. Vanligtvis görs det i tre lager, i grunden bärlagergrus, efter det fint läggningsgrus och överst ett lager av sättsand.

När underlaget är förberett kan stenarna börja läggas ut. Det är viktigt att du inte lägger stenarna för tätt utan att du lämnar ett litet mellanrum mellan stenarna som sedan kan fyllas med fogsand. När stenarna är placerade ska du hälla över fogsanden och borsta ut den ner i springorna, vattna sedan så att fogsanden sjunker ner och komprimeras och häll sedan på och borsta ut ytterligare ett lager fogsand. Sanden är vad som ger stabilitet till stenarna och fäster dem så att resultatet blir ett jämt, stabilt, och snyggt underlag.

Trafikklass

Marksten Struktur Grafit har trafikklass CG. Klassen innebär att stenarna är lämpliga att lägga som garageinfart och gång- eller cykelvägar med trafik av enstaka lätta fordon.

Boke.jpg