Markstensplatta grå halv 40x20x5 cm

Art.nr: 9047517

14,95/st
  • Markstensplatta
  • Färg: Grå
  • Mått: 5 x 20 x 40 cm 
  • Plattor/kvm: 12,5

Produktbeskrivning

Marksten

En lite mindre grå markstensplatta med en slät yta som skapar en stilfull och neutral känsla. Stenen är tumlad vilket ger behagligt mjuka, rundade kanter. Markstensplattor passar att använda till de flera områden i trädgården, de passar exempelvis perfekt till runt husfasaden, uteplatsen eller till gångstigar runt om och igenom tomten. Plattor ger ett snyggt och välvårdat intryck och kräver inte mer underhåll än en enkel avborstning eller att spola dem med vatten då och då. Plattorna är rektangulära med längden 40 cm, bredden 20 cm och höjden 5 cm. Åtgången vid stenläggningen är ca 12,5 stenar per kvm. 

Stenläggning

Sten är ett mångsidigt material som kan användas på i stort sett alla platser i trädgården. När du ska lägga markstensplattor är förarbetet A och O för att slutresultatet ska bli snyggt. Det krävs ett noggrant grundarbete för att underlaget ska bli snyggt och inte kräva så mycket underhåll framöver. När du lägger plattor ska du alltid börja med att markera ut ytan där de ska ligga. På så sätt skapar du tidigt en bra blick över hur det kommer att se ut och hur plattorna behöver läggas för att få det resultat som du önskar. Ett smidigt sätt för att markera ytan och för att få en tydlig bild är att fästa träpinnar i marken och dra snöre emellan dem.

När ytan är markerad ska underlaget grävas. Underlaget ska ges en jämn och plan yta men med en svag lutning bort från huset för att vatten ska leds bort från husgrunden när det regnar. När underlaget har en plan, lutande yta ska den täckas med marktäckväv eller barkduk. Väven / duken används främst för att förhindra att djur och ogräs ska tränga upp genom plattorna. Duken ska sedan täckas med grus, vanligtvis görs det i tre lager, i grunden bärlagergrus, efter det fint läggningsgrus och överst ett lager av sättsand.

När ovanstående är gjort är grundarbetet klart och markstensplattorna kan läggas. Det är viktigt att plattorna inte läggs för tätt utan att ett litet mellanrum lämnas mellan dem så att det ges utrymme för fog att fästa plattorna. Fogar gör man vanligen med fogsand, sanden ska hällas över plattorna och borstas ut jämt ner mellan dem. Vattna sedan lätt så att sanden sjunker ner och komprimeras i springorna. Häll sedan på och borsta ut ytterligare ett lager fogsand för att ge extra stabilitet till underlaget.

Boke.jpg