Just nu har vi tekniska problem vid betalning med faktura. Vi arbetar för att åtgärda det så snart som möjligt.

Fruktträd & bärbuskar

Vill du kunna plocka äpplen, päron eller hallon direkt i din trädgård? Plantera fruktträd och bärbuskar, och njut av din egen frukt!

Att plantera fruktträd och bärbuskar i trädgården ger inte bara massor av godsaker att äta färska eller stoppa i bakverk. Det ger även en härlig atmosfär och variation  i trädgården.

En stor fördel med fruktträd och bärbuskar är att de generellt sett klarar sig naturligt i trädgården, utan särskilt mycket arbete. Dessutom hjälper de till att locka både fåglar och insekter till trädgården. 

Om du har en mindre trädgård och saknar plats kan du plantera i krukor eller odlingslådor. Du behöver dock vara medveten om att det krävs lite mer skötsel, vattning och beskärning.

Se alla våra växter här
Baerbuske 750Px

Plantering & skötsel

 

När du planterar fruktträd och bärbuskar behöver du vara medveten om att de så småningom kan komma att ta mycket plats i trädgården. Därför bör du undersöka vad de sorter du väljer har för krav på utrymme och ljus. På så vis säkerställer du att de planteras på den mest optimala platsen i trädgården, och därmed inte behöver flyttas med tiden. Du undviker då även att fruktträden skuggar olämpligt när de har blivit stora.

Fruktträd och bärbuskar kan i allmänhet planteras större delen av året, även om vår och höst (innan frosten), är att föredra. Du behöver alltid vara noggrann med vattning när dina träd och buskar är nya, eftersom de inte mår bra av att torka ut. För att underlätta vattningen av nya träd kan det vara fördelaktigt att använda en bevattningspåse. Det är både tidsbesparande och hjälper ditt nya träd att få ett djupare rotsystem. Du kan även stötta upp ditt träd om det står på en plats där det finns risk för hård vind. 

Bärbuskar trivs bäst i välnärd jord (var uppmärksam på om de ska planteras i lerjord eller eventuellt surjord, för t.ex. blåbär). Tillsätt gärna gödsel några gånger under säsongen, och vattna under mycket torra perioder.

Pollinering & biologisk mångfald

 

När du väljer fruktträd och bärbuskar kan det vara bra att vara uppmärksam på om det är självpollinerande sorter, eller om de måste pollineras för att producera frukt eller bär. Pollinering innebär att pollen behöver överföras från en hanblomma till en honblomma, för att frukt och bär ska kunna bildas. Om trädet eller busken behöver pollineras kan det göras via ett annat träd/buske av samma sort, där vinden bär med sig pollen. Men man kan även låta insekter göra jobbet. 

Du kan göra mycket för att locka insekter till din trädgård. Med ett rikt blomster- och växtliv med olika arter, kan du stärka den biologiska mångfalden. Genom att till exempel låta bli att rensa trädgården helt från "röra", så som löv, stenar och annat skräp, ger du insekterna platser att gömma sig i och under. Med många olika sorters blommor i trädgården kan du även locka till dig bin och andra insekter, som hjälper till att bära runt pollen. Har du inte plats till så mycket blommor kan du med fördel låta lite maskrosor sitta kvar, som en gåva till bina.

 

Insektshotell

Om du vill locka fler insekter till din trädgård och ge dem en plats att gömma sig eller övervintra, kan du sätta upp ett insektshotell. Inte nog med att det är snällt mot trädgårdens växt- och djurliv, insektshotell kan också vara väldigt fina.

Vill du bygga ett eget insektshotell? Det är ett roligt och enkelt litet projekt som passar alla åldrar. Det enda du behöver är egentligen lite träskivor, bambupinnar och något att hänga upp den i. Bygg en liten låda utav virket i önskad form, och lägg de avkapade bambupinnarna inuti. Det går även bra att lägga in pinnar, kottar och annat som ger insekterna plats att gömma sig. Häng upp ditt insektshotell på önskad plats!

Beskärning

 

De flesta av trädgårdens träd och buskar behöver egentligen inte beskäras. Anledningen till att vi gör det är för att ta bort skadade/sjuka grenar, föryngra - så att det bildas nya skott och mer frukt, eller om trädet/busken blivit för stor. Nyplanterade träd och buskar bör dock i allmänhet inte beskäras under det första året, eftersom de behöver få möjlighet att etablera sig först.

Generellt sett är det bäst att beskära dina etablerade fruktträd under sommaren (juli/augusti), när vädret är torrt och trädet är som mest aktivt och läker bäst. Vid kraftig beskärning, speciellt under vintern, finns det risk för att trädet reagerar kraftigt och skjuter ut en massa skott som inte bär frukt och tar mycket energi. Om detta uppstår bör de nya skotten avlägsnas snabbt.

 

Dina bärbuskar kan generellt sett beskäras två gånger om året. En mindre beskärning kan göras på våren, medan en större beskärning görs på hösten. Då kan du klippa ner några av de äldsta grenarna strax ovanför marken, för att få en föryngring till nästa säsong. 

OBS! Vissa träd och buskar kräver särskild skötsel och beskärning. Känsligare träd och t.ex. stenfruktsträd så som plommon och körsbär beskärs ofta under sensommaren eller hösten, när de slutat ge frukt. Fruktträd som äpple och päron kan med fördel beskäras på hösten när frukten tagit slut, men det går även utmärkt att klippa av långa skott under våren. Kolla alltid upp noggrant vad ditt träd behöver innan du börjar beskära.

I vår fixa-det-själv-guide "Beskärning i trädgården" kan du få mer tips om att t.ex. såga grenar, och vilka verktyg som är lämpliga.