Marksten


{{ totalProductsCount }} produkter

{{ totalProductsCount }} produkt

{{ product.preUnitPrice }}/{{ product.unit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

Online Butik
Det finns inga produkter som matchar detta filter

Marksten till billiga priser!

Går du i tankar om hur du kan förvandla din utemiljö till det bättre? Då kan vi rekommendera att lägga marksten. Marksten är ett elegant och praktiskt val som passar många typer av trädgårdar och som går att variera i oändlighet. Här ger vi dig inspiration och praktiska tips om vad som är bra att tänka på när du ska lägga marksten, markstensplattor och kantsten. När du är redo kan du välja och vraka bland vårt stora sortiment av billig marksten. Hos jem & fix hittar du alltid marksten i flera olika färger, former och strukturer.

Billig marksten till just ditt stenläggningsprojekt

En bra start är att bestämma sig för vilken del av tomten som ska stenläggas. Du kanske har flera stenläggningsplaner för din utemiljö och då är det bra att göra en prioritering. Du kan till exempel stenlägga uppfarten, lägga markstensplattor på uteplatsen eller göra en stenlagd trädgårdsgång över gräsmattan. Med rätt marksten kan du även skapa mysiga nivåskillnader runt trädgården och med trappklinker kan du skapa en vacker trappa. Ska du lägga marksten på uppfarten är det viktigt att välja en sten som är lite tjockare och godkänd för bilkörning. Marksten delas nämligen upp i olika trafikklasser som anger om den är anpassad för gång-, bil- eller industritrafik. Kontrollera därför alltid vilken trafikklass som krävs för ytan du tänkt stenlägga och välj marksten som uppfyller kraven.

Genom att planera hur du vill att den stenlagda ytan ska se ut när den är klar, och hur arbetet ska utföras, lägger du grunden för ett lyckat projekt som du kommer att vara lika glad för nu som om 20 år framåt. Tänk över vilken färg du vill ha på markstenen så att det passar ihop med husets exteriör och övriga inslag i trädgården. Är du minimalist som helst väljer en sober, grå marksten eller vill du ta ut svängarna med exempelvis rödfärgade stenar och mönster? Ta gärna en titt på andra stenläggningsprojekt så att du samlar inspiration och får en känsla för vad du kan och inte kan tänka dig på just din tomt.

Kantsten för vackra avslut på stenläggningen

Kantsten används främst för att ge ett snyggt avslut på stenlagda ytor men har även en praktisk funktion. Förutom att du kan skapa tilltalande linjer och avgränsningar i trädgården, hålls ogräs borta från dina rabatter och det blir betydligt lättare att klippa gräset utan trimmer. Kantstenen kan även hjälpa till att förhindra att grus och småsten hamnar på gräsmattan, samt att ogräs och gräs växer in under dina markstensplattor. Att lägga kantsten ger ett lyft åt hela trädgården och kan vara den slutgiltiga detaljen som får trädgården att kännas fulländad. Hos oss på jem & fix hittar du såväl kantsten i granit som kantsten i betong.

Noggrant förarbete för ett lyckat slutresultat

Med ett noggrant förarbete kommer du få ett bättre slutresultat som kräver mindre underhåll i framtiden. Mät och markera ut ytan där du vill lägga markstensplattan. På så sätt bildar du en uppfattning om hur markstenen behöver läggas och hur mycket material som kommer att gå åt. Det här görs lättast genom att sätta ner träpinnar i marken runt området som ska stenläggas, för att därefter dra ett snöre mellan pinnarna.

Underlaget där markstenen ska läggas behöver grävas och jämnas ut. Här är det viktigt att gräva ytan med en svag lutning bort från huset. Det här görs för att senare leda bort vatten från husgrunden när det regnar, och därmed minska risken för fuktskador på husgrunden. Den plana men lätt sluttande ytan ska även täckas med ogräsduk för marksten. Det här görs för att hindra både djur och ogräs från att senare tränga upp genom plattorna. Ogräsduken ska sedan täckas med grus och sand.

Så lägger du marksten – det är enklare än du tror

Det kan vid första anblick verka som en komplicerad uppgift att lägga marksten men faktum är att det inte alls behöver vara särskilt svårt. Efter förarbetet, lägg ut markstenen på det förberedda underlaget. Tänk på att marksten inte ska läggas för tätt, utan stenarna ska läggas med ett litet mellanrum mellan varandra. Mellanrummet mellan stenarna ska sedan fyllas med fogsand för att hålla markstenen stabilt på plats. Fogsanden hälls på efter att markstenen lagts ut och borstas ut jämt över stenarna och ner i springorna. För att få sanden att sjunka ner mellan stenarna och komprimeras i springorna bör du vattna den stenlagda ytan. Därefter sprids ytterligare ett lager fogsand ut för att ge den stenlagda ytan sin slutgiltiga stabilitet.

Hos oss på jem & fix lågprisbyggmarknad kan du välja bland ett stort sortiment av marksten till billiga priser. Skrolla upp för att se hela vårt utbud av marksten, kantsten och markstensplattor. Du är nu ett steg närmare ett lyckat stenläggningsprojekt för din utomhusmiljö.

Mer marksten för pengarna!