Värt att veta om stenläggning

Vill du bygga en ny uppfart, altan eller trädgårdsgång? Då är marksten ett perfekt alternativ för ditt bygge! Det är alltid bra att ta sig lite tid att läsa på hur det ska göras, innan du sätter igång. Här ger vi tips för hur du går ett snyggt och hållbart resultat, som du kan njuta av i många år framöver. 

Att tänka på innan stenläggning

Det finns olika konstruktionskrav för gruslager under stenläggningen, beroende på om du t.ex. ska anlägga en uppfart eller altan. Om en uppfart inte är anlagd på korrekt sätt riskerar det att sjunka och bli skevt under bilens tyngd. Det är alltså stor skillnad på hur stor belastning ditt bygge ska klara, beroende på om det är bilar eller människor som ska röra sig på den. För att stabilisera bygget och fördela tryckbelastningen kan du med fördel använda en markstensduk i konstruktionen av gruslager.

Innan du gräver hålet för din nya altan, uppfart eller trädgårdsgång, är det viktigt att du räknar ut hur djupt lager grus du kommer behöva totalt, och plussar på höjden på din marksten. På så vis får du det totala djupet som behöver grävas, och säkerställer att din stenläggning hamnar exakt på den nivå du önskar.

Att tänka på vid val av marksten

Sten och plattor finns i många olika storlekar och tjocklekar. Det är viktigt att du väljer sten med en tjocklek som tål den belastning som förväntas på stenläggningen. Som huvudregel ska stenar till uppfarten vara minst 6 cm tjocka, medan det räcker med 5 cm till en altan eller stengång. Det är viktigt att tänka på att ju större ytan på stenplattan är, desto tjockare måste den också vara för att inte gå sönder. 

Vår marksten markeras alltid med trafikklass G eller GC, för att du enkelt ska kunna veta om den kan användas för din uppfart eller ej. Trafikklass GC innebär att stenen kan användas för underlag som trafikeras av enstaka tunga fordon, och fungerar därför för en uppfart. Trafikklass G är endast till för gångtrafik.

Med marksten kan du designa din på din stenläggning, blanda stenar i olika storlekar, lägg stenarna i ett snyggt mönster eller blanda olika färger och nyanser. Med kantstenar kan du stabilisera kanten på din stenläggning och hålla plattorna på plats. Du kan även använda murstenar för att få en liten mur eller upphöjd kant runt din stenlagda uteplats.

Lägga marksten

Fogning & underhåll

När du har lagt dina stenplattor häller du fogsand över beläggningen, som du sedan sopar in i fogarna mellan plattorna. Det är viktigt att fylla fogarna helt. Genom att vid behov fylla på med ny fogsand minskar du risken för ogräsbildning.

Håll din stenlagda altan eller uppfart ren och fri från alger och mossa. Det gör du enkelt med vatten, en borste och ev. ett rengöringsmedel. Om du istället väljer att använda en högtryckstvätt bör det göras med viss försiktighet. Använd lägsta tryck och rengör i vinkel mot stenläggningen. Om du spolar med för högt tryck direkt på plattorna riskerar stenytan att bli grövre, vilket gör att den lättare tar upp orenheter. Det finns olika tillbehör för högtryckstvätten som fungerar bättre för ändamålet, så som en terrasstvätt. Var uppmärksam på att inte spola bort för mycket fogsand, och kom ihåg att fylla på med nytt vid behov.