Fiberduk & ogräsduk


{{ totalProductsCount }} produkter

{{ totalProductsCount }} produkt

{{ product.preUnitPrice }}/{{ product.unit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

Online Butik
Det finns inga produkter som matchar detta filter

Fiberduk och ogräsduk för plantering och stensättning!>

Till allt från markarbeten till blomsterrabatter och jordgubbsland använder vi det vi brukar kalla för bland annat fiberduk, ogräsduk, täckväv, marktäckväv, odlingsduk, markduk, skyddsduk, barkduk, markstensduk, osv. Kär duk har många namn, och känner du dig förvirrad angående vilken duk du ska välja så är du inte ensam. Men vad är egentligen skillnaden på de olika ”ogräsdukarna”? Och vilken duk ska man köpa? Här reder vi ut de olika begreppen och guidar dig till rätt duk för varje trädgårdsprojekt.

Fiberduk, ogräsduk, marktäckväv, odlingsduk, markduk, skyddsduk - vad är skillnaden?

De finns många olika namn för en ogräsduk och de olika namnen kan innebära skillnader i material och egenskaper. Olika dukar är speciellt anpassade till olika användningsområden och därmed kan även prisklassen variera. Men ibland är det bara namnet som skiljer ogräsdukarna åt, så läs därför på om dukens egenskaper, material, storlek osv. när du ska köpa ogräsduk. En del ogräsdukar har fått sitt namn från sin tillverkare, andra från sin återförsäljare och med åren har många namn som exempelvis fiberduk, ogräsduk, marktäckväv, odlingsduk, markduk, skyddsduk mm. blivit vanliga namn på ibland samma produkt. Nedan reder vi ut skillnaden på de olika ogräsdukarna.

Fiberduk skyddar växterna

En fiberduk används ovan jord för att svepa om, eller läggas som ett täcke över dina växter för att skydda dem mot både kyla och djurangrepp.

Trots varma, soliga dagar kan känsliga växter helt frysa sönder under vårens plötsliga frostnätter, eller när höstkylan börjar komma och det är därför en god idé att skydda dina krukor, rabatter och trädgårdsland med fiberduk. Fiberduken stänger ute kylan och håller kvar värmen i jorden så att dina växter har större chans att klara sig och må bra även under kalla nätter. Fiberduk är även ett perfekt skydd mot harar, rådjur, småfåglar och andra djur som gillar att äta upp fröer, blommor och bär i trädgården.

Som alternativ till fiberduk kan du även använda juteväv eller kokosmatta för att skydda dina planteringar, träd och buskar.

Ogräsduk för markarbeten, plattsättning och plantering

Ogräsduk, täckväv, marktäckväv, odlingsduk, markduk, skyddsduk, markstensduk, osv. duken har som vi vet, många olika namn. Vi har valt att här kalla den för ogräsduk - eftersom att duken framför allt skyddar mot just ogräs.

Ogräsduken används vid markarbeten som dränering, plattsättning och grusläggning samt vid plantering. Syftet med en ogräsduk är dels att separera olika material som exempelvis grus, sand och jord för att de olika skikten inte ska blandas med varandra, dels att förhindra ogräs att ta sig upp i dina rabatter och stenlagda ytor. Tack vare ogräsdukens egenskap att släppa igenom vatten men samtidigt förhindra att ogräs växer igenom och tar sig upp mellan markstensplattor, grus, sten och upp i rabatter så håller du allt från planteringar till grusgångar, stenlagda uppfarter och uteplatser fria från ogräs.

Läs mer om hur du lägger ogräsduk vid olika trädgårdsprojekt:

Ogräsduk när du ska lägga marksten.

Ogräsduk vid odling i odlingskrage.

Tips när du köper ogräsduk

  • Välj en ogräsduk som passar ändamålet. Kraftigt ogräs kräver en kraftigare ogräsduk och kanske behöver du även en kraftigare ogräsduk när du lägger marksten än när du odlar i rabatten?
  • Tänk på att köpa mer ogräsduk än för ytan du ska täcka. När du klipper och skarvar krävs överlapp för att inte ogräset ska ta sig upp i skarvarna och du behöver därför lite extra ogräsduk för varje skarv.

Mer fiberduk och ogräsduk för pengarna!