Montera kakel i kök eller badrum!

Såhär monterar du kakel i kök eller badrum

1. Förbered väggarna

Inled projektet genom att applicera förankringsgrund på väggen. Det hjälper till att minska absorberingsförmågan i väggen. 

2. Gör markeringar

Använd vattenpasset för att ta reda på om golvet är plant. Rita horisontella linjer längs med väggen, för att under arbetets gång kunna se till så att du bibehåller en rät linje. Förslagsvis kan du rita en linje i mitten av väggen, samt en linje för varannan rad med kakelplattor. Lägg sedan en vertikal linje i mitten av väggen, mät ut hur plattorna passar på väggen och markera eventuellt mitten av plattan som ska sitta i mitten mot golvet. På så vis har du en markering att gå efter.

3. Skär ut & gör hål

För att skära i kakelplattorna krävs en skärmaskin anpassad för våtkapning, som dessutom gärna har diamantklinga. Arbetet kräver användning av vatten, vilket innebär att kapningen bör utföras utomhus. Glöm inte att ta på dig hörselskydd och skyddsglasögon innan arbetet påbörjas!

Om ett hål behöver skäras till för exempelvis eluttag, kan du borra ett hål med borrmaskin i området som ska skäras bort. För att kunna skära ut biten behövs en sticksåg med ett speciellt granulatblad som kan skära i stenar och kakel. 

4. Blanda fixet

Dags för kakellfix! Ta hjälp av mursleven för att få upp fixet ur burken, och lägg över det i hinken. Använd borren med omröraren för att blanda ut fixet med vatten. Var noga med att du inte håller för luftintaget på borrmaskinen, då riskerar den att bli överhettad. Låt massan stå i en kvart, och vispa sedan igenom den en gång till. 

5. Applicera kakelfixet

Applicera fixet i ett jämnt lager med hjälp av putsbrädan med fixkam. Ta ett mindre område i taget (ca 1m2), så att det inte hinner torka upp mellan varven. Dra över lagret med putsbrädan så det blir enhetligt. Om det kommer kakelfix på plattornas framsida måste det avlägsnas omedelbart med en fuktig trasa, eftersom det inte kan tas bort efter det stelnat. 

6. Sätt fast plattorna

Lägg ett par klossar intill väggen för att anpassa höjden från golvet till den första kakelplattan, och sätt sedan fast plattan på väggen. Luta kakelplattan ut från väggen, för att se så att den har kontakt med kakelfixet på hela ytan. Använd murarsnöre eller kakelkryss för att se till så det blir ett jämnt avstånd till nästa kakelplatta. Observera att vissa plattor har en pil som pekar uppåt på baksidan - det är en indikation från tillverkaren om att mönstret kräver en viss riktning på plattorna.

7. Foga

När kakelfixet stelnat bör fogmassan blandas så att du kan börja foga mellan plattorna. Börja nedifrån och flytta fogmassan diagonalt med hjälp av fogbrädan. När fogarna har stelnat och är tryckfasta måste överflödigt tätningsmedel tvättas bort. Använd vatten och en svampbräda som du drar över väggen. Byt vatten vid behov. Slutligen kommer det finnas ett tunt lager med fogmassa kvar, som du enkelt tar bort med en torr bomullstrasa.

Nu är dina väggar färdigkaklade!

 

Tips!
Leta upp de snygga sidorna på kakelplattorna innan du börjar, och se till att vända den utåt vid montering.