Just nu har vi tekniska problem vid betalning med faktura. Vi arbetar för att åtgärda det så snart som möjligt.

Förkultivera & så frön

Att odla egna grönsaker, kryddor och blommor direkt från frö, är inte bara otroligt tillfredställande – det kan dessutom ge en smakrik och färgsprakande belöning! För att på bästa sätt säkerställa att din grönsaksodling blir så fruktbar som möjligt, krävs en del förarbete. Att förkultivera, eller förodla, innebär kort och gott att börja sätta frön i jord. Detta görs framförallt med de växter som har lång utvecklingstid, för att de ska hinna ge skörd under den korta svenska sommaren. Förodlingen sätts till en början i små krukor inomhus, och kan med vissa sorters grönt påbörjas redan i januari månad.

Genom att odla egna grönsaker kan du i stort sett bli självförsörjande på delar av ditt grönsaksintag under sommaren och även en bit in på hösten. Det gör matlagningen både billigare, roligare och godare!

 

Börja förodla!

 

Som nybörjare kan det verka krångligt, och som mycket att hålla reda på. Men du lär dig snabbt genom att göra, och hittar dina vägar för att optimera odlingen. Om något skulle gå fel har du fått en ny kunskap, och vet mer om hur du ska göra (eller inte göra) till nästa år. I den här guiden hjälper vi dig dessutom på vägen, så att du får en god grundkunskap innan du sätter igång med din förkultivering.

Allt du behöver för att komma igång är fröer, såjord och enkla odlingskrukor.

Jord

De flesta fröer har lättare att gro i såjord eftersom den är milt gödslad och inte stressar fröet med för mycket näring. Såjord är därför optimalt för just förkultivering, även om blomsterjord oftast också fungerar bra. 

Odlingkrukor

Små odlingskrukor i plast är perfekta för förodling, eftersom de håller inne fukten bra. För att göra vattningen ännu lättare och bevara fukten rekommenderar vi att odlingskrukorna förvaras i ett minidrivhus med lock.

Torv/fiberkrukor är framförallt bra för odling med kort kultiveringstid, som sås i mars eller april. Fördelen med torvkrukor är att materialet bryts ner naturligt i jorden, därför kan de planteras ner direkt i sin slutgiltiga odlingsplats när den tiden kommer.

Fröer

Att välja vad du ska odla är riktigt roligt, eftersom du helt kan utgå från vad du själv tycker är gott, fint eller spännande. Det kan vara bra att börja fundera i god tid vad som finns, vad du vill ha och vad du har plats till, så att du vet vad som behövs när det är dags att inhandla fröer. Vi har en stor mängd olika fröer att välja mellan, så det är bara till att välja och vraka!

Alla våra fröpåsar visar under vilken tid som fröerna lämpligen bör sättas. Ofta visas även såbredd och sådjup, det vill säga med hur långt avstånd från varandra som fröerna bör sättas samt hur djupt ner i jorden, för optimal växtmöjlighet.

  


Tips!

Välj inte för många olika sorters fröer första gången du ska odla. Det kan lätt bli överväldigande med all information om de olika sorternas behov. Därför är det bättre att börja testa sig fram med lite färre sorter, och på så vis bygga upp mer kunskap efter odlingsåren som går!

Omskolning & utflytt!

När en planta tittat upp ur jorden och fått sina första 2-4 bladpar är det dags att flytta över den till en större kruka. Det är detta som kallas för omskolning. Vanligtvis är det lagom att skola om plantan första gången efter ca 3-4 veckor. I den nya, lite större krukan, planterar du om med planterings- eller blomjord. 

Omskolningen sker stegvis i flera omgångar innan det slutligen är dags att plantera ut plantan. Fördelen med att skola om plantan flera gånger är att det stimulerar rotutvecklingen, vilket ger starkare plantor. 

När risken för frost är över är det dags att flytta ut dina plantor, men först bör de avhärdas. Det innebär att de behöver vänja sig vid utomhusklimatet, vilket bäst görs genom att sätta ut plantorna under korta stunder som ökas successivt under någon veckas tid. Efter det är de redo att planteras ut. 

Så fixar du förodlingen

Steg för steg

  • Fyll odlingskrukor med såjord, tryck till och lämna ½-1 cm för att fylla på mer jord efter att fröet kommit på plats i krukan.

  • 2-4 fröer per kruka brukar vara lagom. Tänk på att större fröer kan behöva mer jord och yta än mindre fröer. Fröer som ska bredsås (t.ex. basilika och andra örter) ska istället läggas i ett jämnt lager över ytan.

  • Lägg därefter på den sista jorden över fröna och spraya ytan med vatten, alternativt vattna på fatet under krukan. 

  • Sätt odlingskrukorna i minidrivhuset om du har ett sådant, och sätt på locket. Annars går det även bra att sätta över lite plastfolie på krukan. 

  • Fröna gror bäst i rumstemperatur, och behöver oftast mycket ljus. Placera därför gärna dina odlingar i en fönsterkarm. 

  • Var noga med vattningen - jorden får varken bli för blöt eller för torr. Locket till minidrivhuset behöver ibland tas av för att lufta om det bildas kondens. På så vis undviker du att miljön där inne blir allt för fuktig.