Odla i odlingskrage!

Odla i odlingskrage

Sätt ihop en odlingskrage på en timme

I den här filmen visar vi hur du snabbt och enkelt sätter ihop en fin och praktisk odlingskrage i trädgården. 
Du behöver ungefär en timme för projektet.

Materiallista 

 

Följ länkarna ovan för att hitta produkterna du behöver

Steg 1 –  Sätt ihop odlingskragen

Först sätter du ihop din odlingskrage. Kontrollera med ditt vattenpass, att odlingskragen står helt plant innan du fortsätter.

Steg 2 – Jämna ut underlaget

Om underlaget, som odlingskragen ska stå på, är ojämnt, kan du jämna ut det genom att gräva med en spade.

Steg 3 – Häfta fast ogräsduken

När odlingskragen står plant och stabilt kan du häfta fast ogräsduken. En ogräsduk, fiberduk eller marktäckväv används för att hindra ogräs från att växa upp i din odlingskrage. Var dock noga med att välja en som även släpper igenom vatten så att din odlingskrage står och samlar vatten. Häfta fast duken mot odlingskragens nedre kant med hjälp av en häftpistol.

Steg 4 – Fyll med jord

När ogräsduken sitter på plats är du redo att fylla odlingskragen med jord. Räkna med att det går åt ca. 200 liter jord för en odlingskrage. Välj rätt jord för de plantor som du tänkt plantera i din odlingskrage. Du kan med fördel välja en jordblandning med lite startgödning i som t.ex. Trädgårdsjord, som är en allround plantjord som passar de flesta plantor.

Steg 5 – Vattna jorden rejält

Jorden ska vara så porös att du kan gräva i den med händerna. Vattna jorden rejält innan du fortsätter. Använd gärna trädgårdsslangen.

Steg 6 – Plantera och vattna igen

När du vattnat jorden rejält är du redo att plantera dina blommor, kryddor eller grönsaker i din odlingskrage. Avsluta med att vattna igen.

Filmen är skapad i samarbete med den danska  trädgårdsanläggaren Jørn Blander från Mand & Bil

Mand & bil