Så bygger du en midsommarstång!

1. Samla björkris och blommor

Samla ihop en stor mängd björkris och blommor. En grensax är perfekt att använda för att nå höga smala grenar på träden. Till grövre grenar kan du använda en grensåg. Små kvistar och blommor kan du enkelt klippa med en sekatör.

Glöm inte: Sätt blommorna i vatten under tiden du bygger midsommarstången, så håller de sig fina längre.

2. Bygg stommen för midsommarstången

Skruva ihop två rejäla trästolpar till ett kors. Den vågräta stolpen ska vara kortare än den lodräta. Här kan du även välja en lite nättare regel. Såga eventuellt stolparna till önskad storlek och skruva därefter ihop dem med hjälp av träskruv och en skruvdragare. 

3. Klä midsommarstången

Klä stolparna med björkriset du plockat och bind fast det med ståltråd. Trä därefter in blommorna för att göra midsommarstången extra festlig. Här är det lättast om du lutar stången mot en sågbänk, ett bord eller liknande för att enklare komma åt båda sidorna av stången. Rikligt med björkris och blommor ger en lyxig och vacker midsommarstång!

Ibland hängs även ”girlanger” av blågula band, eller björkris och blommor, upp mellan toppen av midsommarstången och längst ut på armarna. Vill du göra "girlanger" av ris och blomster kan du även här använda ståltråden som hjälp.

4. Gör kransar till midsommarstången

Gör två stycken blomsterkransar genom att binda ihop grenar av björkris med hjälp av ståltråd. Fäst sedan blommor i kransarna och häng upp en krans på vardera ”arm” på midsommarstången genom att binda fast dem med ståltråd.

5. Res midsommarstången

När du smyckat stången och fäst kransarna är det dags att resa stången. Gör ett hål i marken, eventuellt med hjälp av ett stålspett, och slå ner ett stolpspjut. Fäst stången ordentligt i stolpspjutet för att ge din midsommarstång ett stabilt och bra fäste i marken.

6. Fira midsommar!

Nu är det bara att dansa, sjunga och fira att det är sommar.

Det här behöver du för att bygga din midsommarstång:

Materiallista:

   Följ länkarna för att komma till produkterna.