Trall Impregnerad 22 x 95 - 3,9 m

Art.nr: 9057345

16,95/mtr 0,00 pr.
  • Trallbräda
  • Mått: 22 x 95 - 3,9 m
  • Tryckimpregnerad NTR-AB
  • 20-års rötskyddsgaranti

Produktbeskrivning

Trall 22 x 95 - 3,9 m

Klassiska tryckimpregnerade trallbrädor från Södra. Trallen är anpassad för trädäck utomhus, och har måttet 22 x 95 mm, med längden 3,9 meter. Finns även i längderna 3 meter, 3,3 meter, 3,6 meter, 4,2 meter, 4,8 meter och 5,4 meter.

Trallbrädor från södra är den mest sålda trallen i hela landet. Det är en högkvalitativ trall som är perfekt för att bygga trädäck. Trallen är tillverkad av svensk furu, och har fyra rundade kanter och som är hyvlat på alla fyra sidor. Virket är sorterat i en mix av brädor i G4-2 klass och G4-3 klass.

Tyckimpregnering & hållbarhet

Trallen är tryckimpregnerad och märkt med träskyddsklassen NTR-AB. Det är en form av impregnering som når ända in på djupet och som skyddar hela virket in i kärnan av träet. Tryckimpregnering är den enda tekniken som skyddar hela virket, och som garanterar ett genomgående skydd. Medan exemelivs träolja enbart skyddar virkets yta, har tryckimpregnerad trall därför en garanterad långvarit hållbarhet. Trallen är dessutom kvalitetskontrollerad, vilket innebär att du som konsument har 20 års rötskyddsgaranti.

Brädor märkta med NTR-AB rekommenderas att användas till byggkonstruktioner ovan mark, och är därför perfekt för just trallbrädor och vid bygge av trädäck.

Montering av trall

Att bygga trädäck är en relativt okonstlad uppgift, men förarbetet är en viktig del av ett lyckat resultat. Innan du sätter igång med ditt byggprojekt rekommenderar vi att du mäter och räknar ut hur mycket virke som kommer att behövas. På så vis blir det lättare att handla hem rätt mängd virke och du slipper avbryta bygget när du är mitt inne i det. Hur räknar man ut hur mycket material som kommer att gå åt? Virkesåtgången vid montering av trall brukar vara beräknat till ca 8,4 löpmeter per m². Centrumavståndet för golvbjälkar bör vara max 600 mm och trallen bör monteras med trallskruv med minsta dimension 4,2 mm. Skruven bör även vara av rostfritt stål eller med godkänd rostskyddsbeläggning, för att du ska få ett stabilt och hållbart slutresultat. Vi rekommenderar att du använder skruvar med kvalitet A2, A4 eller Protect 4.

Trallunderhåll 

Den tryckimpregnerade trallen behöver i regel inte underhållas. Men vi rekommenderar att du rengör trallen då den är smutsig. Om trallen bara är lite lätt smutsig är det tillräckligt att skura den med såpa och vatten. För att rengöra trallen på djupet och få bort grövre smuts, alger och mögel rekommenderar vi däremot att du rengör din trall med alg- och mögeltvätt. Vid rengöring av trall är det även viktigt att se till att träfibrerna inte förstörs. Därför är det bra att antingen använda en borste eller ett munstycke på högtryckstvätten, för att undvika att riva upp träfibrerna.

Även om trallen är tryckimpregnerad så kan den komma att blekna något med tiden. För att bibehålla en fin yta på brädorna kan du stryka träolja på trallen. Träoljan motverkar dessutom sprickbildning på trall i utsatta omständigheter.

Trallåtervinning

Tryckimpregnerad trall återvinns på en återvinningscentral. Trallbrädor som blivit över efter bygget eller som brutits upp från ett gammalt trädäck är återvinningsbara, och ska hanteras enligt kommunens anvisningar. Vanligtvis innebär det att den impregnerade trallen ska lämnas in på din lokala återvinningscentral. Det är inte lagligt att som privatperson elda upp tryckimpregnerat virke, eftersom det innehåller koppar. Lämna därför in trallen till din återvinningscentral.

sodra.jpg

Specifikationer

Dimension 22 x 95 mm
Längd 3,9 m
Klassificering NTR-AB