Köksträdgård

Med en köksträdgård blir din trädgård som ett eget skafferi, där du kan plocka dina hemmaodlade ingredienser till alla måltider.

Innan du kastar dig över att anlägga din nya köksträdgård kan det vara bra att fundera lite över placeringen av olika grödor. En del växter bör inte samodlas, såsom potatis och tomat, medan andra växter gynnas av att få växa tillsammans, såsom potatis och bondbönor. Klättrande växter som kräver spaljé eller annan form av växtstöd tar lätt upp mycket plats, och kan därför vara bra att placera där de inte är i vägen för dig eller andra växter. Det är även bra att tänka på växtföljd, eftersom det inte är bra för jorden om samma växter odlas på samma plats, år efter år. 

En optimal plats för din köksträdgård är en solig yta som har lä. Fundera även över om det växer träd och buskar i närheten, som med tiden kan komma att växa på ett vis som kommer störa din odlingsplats.

Det kan även vara fördelaktigt att placera köksträdgården nära ditt hus, så att du snabbt och enkelt kan gå ut och hämta grönsaker, oavsett väder.

Tips! Om du funderar på att sätta upp ett växthus i trädgården kan det vara bra att spara din soligaste yta till växthuset.

Flera rader med grödor i en köksträdgård

Behandla jorden

Förberedelser

När du vill odla grönsaker i din trädgård är det avgörande med bra jord. Ta dig tiden att förbereda och göra jorden redo för odling, det lönar sig! Använd en kultivator för att lossa och lufta jorden. Ta bort eventuellt ogräs, och var noga med att få med hela rötterna så det inte kommer tillbaka. Ta också bort stenar och annat som inte hör hemma i jorden.

Undersök din jord - är den sandig eller lerig? Om den är väldigt sandig kan du komplettera med mullrik jord. Om den istället är lerig, kan du blanda i sand.  

 

Gödsling

Jord behöver gödas för att bli näringsrik och kunna ge riktig framgång med odlingen. När fjolårets odlingar skördats drar de med sig en del av jordens näring. Genom att göda jorden ger du tillbaka näring och förhindrar att den försvinner helt. Olika sorters växter kan behöva olika sorters näring, så läs på noga innan du gödslar.

 

Bevattning

Din köksträdgård behöver ordentligt med vatten för att kunna frodas. Den bästa tiden för att vattna är på morgonen eller kvällen, eftersom vattnet avdunstar snabbare under dagen. Det är även fördelaktigt att vattna mycket och sällan, snarare än lite och ofta. Detta eftersom det ger vattnet större chans att nå hela vägen ner till växternas rötter.

Att vattna med regnvatten är fördelaktigt både för växterna och vattenräkningen. Det kan dock vara bra att tänka på att alltid skölja av växter som ska ätas råa, eftersom regnvatten kan innehålla bakterier. Du hittar alla våra regnvattentunnor här.

Kultivator i rabatt

Tips!

Är du nybörjare? Testa dig fram med lite mer lättodlade grönsaker för att inte göra jobbet för svårt. Rotfrukter kan vara en bra startpunkt - morötter, potatis, rödbetor, rädisor och jordärtskockor är alla relativt lätta att sköta om och kräver ingen större erfarenhet av grönsaksodling. Detsamma gäller för sallad och många örter.

Köksträdgård i pallkrage?

Att bygga upp en köksträdgård med pallkragar har sina fördelar. Det ger möjligheten att organisera och dela upp sina odlingar så som önskas. Det ger även dig som har en lite mindre trädgård, eller som nybörjare, möjligheten att testa på i lite mindre format.

I en pallkrage kan solens strålar värma jorden både ovanifrån och från sidan. Den uppvärmda jorden innebär att du kan påbörja odlingssäsongen lite tidigare. Det är dock värt att tänka på att jorden i en pallkrage inte håller fukt lika länge som i marken, du måste därför vattna lite oftare.

Pallkragar finns att köpa färdiga, men du kan även bygga själv. Om du väljer att bygga en själv behöver du vara uppmärksam på att inte använda tryckimpregnerat virke, eftersom virket innehåller giftiga ämnen som gör att det inte går att äta de grönsakerna som du odlar där i.

Du kan odla precis samma saker i en pallkrage, som i en köksträdgård som anläggs direkt på marken. Se till att fylla dina på dina pallkragar med näringsrik jord. Om du vill hålla din odling helt ekologisk kan du även välja ekologisk planteringsjord. Du hittar all vår jord här.

Kvinna planterar i odlingskrage

Tips!

Bygg med odlingskragar på höjden för att göra trädgårdsarbetet mer ergonomiskt och skonsamt för kroppen. Många odlingskragar går att stapla, och om du bygger dina egna kan du alltid göra dem precis så höga du vill!

Skadedjur & ogräs

Två av köksträdgårdens största fiender är skadedjur och ogräs. Det kan vara lite kämpigt ibland, men vi har produkter för att hjälpa dig. 

Under högsäsong måste ogräs plockas bort varje vecka för att förhindra att de blommar, kastar ut frön och sprider sig. Här kan det hjälpa att ha en ogräsborttagare till hands, för att verkligen få upp hela roten. Mellan pallkragarna kan du med fördel ha en ogräsduk med täckbark ovanpå, för att förhindra att ogräs letar sig upp. 

När det kommer till skadedjur finns det många olika metoder för bekämpning. Du kan till exempel ta bort sniglar och larver med händerna, eller så kan du välja bekämpningsmedel så som snigel effekt, som använder biologiskt nedbrytbara korn som torkar ut sniglarna, utan att du behöver plocka dem.

Ogräsbekämpning maskrosor i gräsmatta

Skadedjur snigel

Tips!

Fäst koppartejp runt odlingskragar och krukor för att hålla sniglarna borta. Ett enkelt och giftfritt sätt att säkra din skörd mot sniglar.

Bygg en spaljé

Så bygger du en egen spaljé.

Bygg en odlingskrage

Så monterar du en odlingskrage.