Bygga odlingslåda av pallkrage

3-2-1-fixa!

Behöver du mer plats för dina odlingar? Genom att bygga odlingslåda skapar du inte bara mer odlingsyta i trädgården, det blir även mer strukturerat och överskådligt än om du odlar på friland! I den här guiden visar vi hur du snabbt och enkelt sätter ihop en fin och praktisk pallkrage i trädgården.

1: Montera pallkragen

Dags att bygga pallkrage! 

Först sätter du ihop alla delar, så själva lådan är färdigmonterad. Kontrollera med ditt vattenpass så att pallkragen står helt plant, innan du fortsätter.

 

Bygga odlingslåda - montera pallkrage

2: Jämna ut underlaget

Om underlaget som pallkragen ska stå på är ojämnt kan du jämna ut det genom att gräva med en spade.

 

Bygga odlingslåda - jämna ut underlaget

3: Fäst ogräsduken

När pallkragen står plant och stabilt kan du häfta fast ogräsduken. En ogräsduk eller marktäckväv används för att hindra ogräs från att växa upp i din odlingskrage. Var noga med att välja duk eller väv som släpper igenom vatten, så din odlingslåda inte står och samlar vatten. Häfta fast duken mot odlingslådans nedre kant med hjälp av en häftpistol.

Bygga odlingslåda - fästa ogräsduk

4: Fyll upp med jord

När ogräsduken sitter på plats är du redo att fylla pallkragen med jord. Räkna med att det går åt ca 200 liter jord för en odlingslåda. Välj rätt jord för de plantor som du tänkt plantera. Du kan med fördel välja en jordblandning med lite startgödning i såsom vår plantjord, som passar de flesta plantor.

Bygga odlingslåda - fylla med jord

5: Vattna jorden

När du har hällt i jorden ska den vara så porös att du kan gräva i den med händerna. Vattna jorden rejält innan du fortsätter. Använd gärna trädgårdsslangen.

Bygga odlingslåda - förbereda jorden

6: Plantera i odlingslåda

När du vattnat jorden rejält är du redo att plantera dina blommor, kryddor eller grönsaker i din odlingslåda. Avsluta med att vattna igen.

Nu vet du hur det går till när du ska bygga egen pallkrage!

Bygga odlingslåda - resultat

Se fler fixa-det-själv-guider