Beskärning


{{ totalProductsCount }} produkter

{{ totalProductsCount }} produkt

{{ product.preUnitPrice }}/{{ product.unit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

Online Butik
Det finns inga produkter som matchar detta filter

Sekatörer och beskärningsredskap för dina växter!

Har det blivit dags att beskära i trädgården? För att hålla dina träd och buskar friska och fina så länge som möjligt är det bra att beskära dem regelbundet. Med rätt trädgårdsredskap och beskärning under rätt tid på året, ger du dem de bästa förutsättningarna för att blomstra och ge frukt. Hos oss på jem & fix hittar du alltid ett stort utbud av beskärningsredskap för hela trädgården.

En stor häck med kraftiga grenar kan behöva en rejäl häcksax för att du ska få bukt på grenarna. För att beskära mindre grenar passar en sekatör bäst medan en grensåg eller grensax passar bättre för lite grövre och hårdare grenar. Om du dessutom är ute efter att få till exakta kanter på din gräsmatta, är en grässax det bästa valet. Oavsett hur ditt behov ser ut, erbjuder vi en mängd sekatörer och beskärningsredskap för hela trädgårdens grönska. Läs gärna vidare för att lära dig mer om de olika redskapen.

Välj rätt sekatör, grensåg eller grensax

Sekatör

Det kanske absolut viktigaste verktyget för trädgårdsägare som ska beskära i trädgården. En sekatör är kort och gott en trädgårdssax i behändigt format som används för att klippa mindre till medelstora kvistar och grenar på buskar och träd. Sekatören kan även användas till att ansa och snitta blommor som exempelvis rosor. Sekatörer finns dessutom med olika skär, exempelvis sidoskär eller med mothåll. En sekatör med sidoskär är den vanligaste och lämpar sig för rena snitt och för att kapa färskt trä. En sekatör med mothåll lämpar sig istället för äldre, torrare kvistar och har ett enda blad som klipper mot ett stoppblock. Om du behöver klippa mycket kan det vara en god idé att välja en sekatör med låg vikt, så att du inte blir trött i handen. Många sekatörer har dessutom handtag i soft grip, vilket gör att saxen ligger bekvämt i handen och ger dig ett stabilt grepp att klippa med.

Grensåg

En manuell grensåg passar bra för att beskära träd och buskar med grenar som är lite för grova för sekatören. Grensågen skapar rena snitt som läker snabbt och sliter inte lika mycket på händerna. Det finns både grensaxar med finare skär som passar när du har svårt att komma åt, och grensågar med längre och grövre skär som klarar tjockare grenar bättre. För svåråtkomliga grenar på höjden kan du med fördel välja en grensåg med justerbar teleskopfunktion så att du kommer åt att beskära även de högsta av grenar. Många grensågar är hopfällbara vilket både ökar säkerheten och gör den mer behändig. Bladet till en grensåg har tänder vilket gör att det inte kan slipas utan istället behöver bytas ut ca 1 gång per år vid genomsnittligt bruk. För att inte riskera att sågen blir slö i förtid, bör du undvika att såga nära jord. Helt enkelt eftersom det har en tendens att slita ner bladet i onödan.

Grensax

En grensax ska du välja om du har grövre och hårdare grenar. Grensaxen påminner om sekatören men har längre handtag för att du ska kunna få mer kraft och kunna arbeta ovanför huvudhöjd. En del grensaxar är utrustade med en särskild utväxlingsmekanism som hjälper dig att få ut mer klippkraft ur mindre ansträngning. Det finns även grensaxar som har utbytbara skär ifall saxen blivit slö. För grenar och kvistar som är extra höga och svåråtkomliga kan en stångsax med teleskopskaft vara ett bra alternativ. En stångsax gör att du når även de högsta grenarna utan att behöva stå på stege.

Grässax

Utöver att klippa självaste gräsmattan kan det vara en god idé att ansa kanterna från envisa grässtrån som gräsklipparen kanske har svårt att nå eller som växer kring rabatter. Då är det en grässax du ska välja. Om du har färre eller lite mindre gräskanter kan det räcka med en mekanisk grässax som enkelt klipper av grässtråna både lodrätt och vågrätt. Många av dessa grässaxar är både bekväma och säkra att använda tack vare ergonomiskt utformade handtag och fingerskydd. Om du däremot har flera långa gräskanter kan du behöva ett rejälare trädgårdsredskap, exempelvis en grästrimmer som klipper gräset med ett enkelt knapptryck. Med teleskopskaft kan du dessutom klippa ståendes utan att behöva böja dig ner, vilket annars är fallet med en mekanisk grässax.  

När ska man beskära träd och buskar i trädgården?

Den eviga frågan där tradition och växtexperter har bildat olika sanningar, när ska man egentligen beskära träd och buskar i trädgården? Historiskt sett har det alltid rekommenderats att beskära hela trädgården på vårvintern - då trädgårdsmästarna helt enkelt hade som mest tid för beskärning. Idag rekommenderas istället olika säsonger för olika växter.

Beskärning på våren

Under vårvintern, innan knopparna sväller, är det perfekt tid att beskära sommarblommande och höstblommande prydnadsbuskar som blommar på årets nya skott, så kallade årsskott. Exempelvis buskar och klängväxter som rosor och klematis.

Beskärning på sommaren

Mer känsliga träd och buskar, så kallat "blödare", bör alltid beskäras under sommarens JAS-månader, det vill säga juli, augusti och september eftersom såren efter beskärningen läker som snabbast under den här perioden. Exempelvis magnolia, lönn och bok.

Beskärning på hösten

Efter sommarens skörd och då hösten börjar ta över är det dags för beskärning av stenfrukt som exempelvis plommonträd och körsbärsträd. Träd som ger frukt på hösten, exempelvis äppel- och päronträd ska dock inte beskäras under den här tiden. Hösten är även en bra tid för att kapa bort döda grenar på dina buskar och träd.

Scrolla upp för att se hela vårt utbud av beskärningsredskap eller välkommen in till din närmaste jem & fix-butik. Hos oss kan du vara säker på att du alltid hittar ett stort och varierat trädgårdssortiment med bland annat trädgårdsmaskiner, växtnäring, plantering och annat du kan tänkas behöva till din trädgård.

Mer sekatörer och beskärningsredskap för pengarna!