Måla om gamla möbler

Målning av möbler

Har du en gammal möbel som behöver lite omsorg och snyggas till? I den här guiden visar vi dig hur du bäst går tillväga när du målar om en möbel.

Materiallista

 

Följ länkarna för att komma till produkterna

Förbered möbeln

Innan du börjar applicera färg behöver möbeln förberedas noggrant. Det kan till exempel vara bra att täcka ytor på möbeln som inte ska målas. Maskeringstejp är ett bra redskap för att färg inte ska hamna på oönskade områden. 

Det är viktigt att använda en grundfärg innan du målar med den färg du vill ha. Om du inte använder grundfärg, riskerar du att färgen inte fäster ordentligt på din möbel, och börjar lossna.

Blanda grundfärgen väl med en pinne och häll den i ett färgtråg. Vill du ha en slät yta, använd en liten roller med kort lugg.

Låt grundfärgen torka och slipa sedan av den lite med sandpapper. Borsta därefter av möbeln och ta bort resten av dammet med en lätt fuktad trasa.

 

Tips!
Sätt en plastpåse runt färgtråget så att du kan återanvända det flera gånger.

Börja måla

Nu är det dags att applicera den valda färgen. Vi rekommenderar att du har flera storlekar på penslar tillgängliga, så att du kommer åt i alla vinklar och vrår.

Följ samma procedur som med grundmålningen, men var uppmärksam på finishen om du vill ha en slät yta. Du kan alltid ge möblerna ett extra lager färg, för ett snyggare resultat.

När du målat klart, bör du snabbt ta bort all maskeringstejp medan färgen fortfarande är våt. Annars finns det risk att färgen följer med tejpen. Låt färgen torka enligt anvisad tid.

Nu kan du njuta av din nymålade möbel!