Just nu har vi tekniska problem vid betalning med faktura. Vi arbetar för att åtgärda det så snart som möjligt.

Gjut egendesignade betongkrukor!

Såhär gjuter du dina egendesignade betongkrukor

1. Pensla insida och utsida

Pensla ett jämnt lager olja på insidan av den större formen, samt på utsidan av den mindre formen. Ställ den mindre formen upp-och-ned. Oljan hindrar betongen från att fastna på formarna.

2. Blanda noga

Fyll murbrukshinken med lite vatten och häll ner en spade betong. Ta på dig gummihandskarna och blanda noga med handen. Fortsätt blanda i betong tills konsistensen blir som en lättflytande gröt. Blanda hellre för lite betong än för mycket – du kan alltid göra mer.

3. Häll i formarna

Häll betongen i den större av formarna och skaka den lätt. Placera därefter den mindre formen i den större, och pressa ner den en bit så att betongen pressas upp på sidorna. Tryck inte ner formen för djupt, utan lämna ett mellanrum mellan formarna.

4. Lägg tyngd på formarna

Lägg brädan ovanpå formarna och tyng ner med stenar eller andra vikter. Du kan även fylla den mindre formen med sand för att tynga ner den. Använd tumstocken för att se till så den mindre formen ligger i mitten av den stora.

5. Knacka bort luftbubblor

Knacka lite lätt runt den yttre formen med hammaren, så att luftbubblorna försvinner. Om du behöver mer betong för att fylla upp på kanterna kan du nu blanda det och fylla på. Glöm ej att knacka bort luftbubblorna från den nya betongen.

6. Täck över

Täck över gjutningen med vattentät plast eller ställ under tak. Låt stå och torka i minst ett dygn. Större gjutningar kan behöva mer tid för att torka.

7. Ta försiktigt bort formarna

Var försiktig när du tar bort formarna – de kan sitta ganska hårt.

Nu har du en färdig kruka att plantera i!

 

Tips!

Du kan själv anpassa vattenmängd i betongblandningen för att få den yta du önskar – mindre vatten ger skrovligare yta, medan mer vatten gör ytan slät.

Sätt en kork eller liknande i botten av formen för att skapa en dränerad kruka.

Materiallista

Följ länkarna för att komma till produkterna