Behandla trä utomhus

3-2-1-fixa!

Behöver ditt staket en uppfräschning? I den här guiden visar vi dig hur du går tillväga för att rengöra staket och behandla obehandlat trä utomhus!

Trä utomhus ska alltid behandlas i torrt väder. Om träet är fuktigt har produkterna sämre effekt och resultatet blir inte lika bra. Trä ska heller inte behandlas i direkt solljus, då riskerar du att träskyddet härdar innan det har trängt in i träet ordentligt.

1: Rengör träet

Börja med att blanda vatten och alg- och mögeltvätt, enligt anvisningarna på förpackningen. Använd sedan en tryckspruta för att fördela blandningen på brädorna. För att få bort beläggningar på träet kan du med fördel låta alg- och mögeltvätten verka några dagar innan du fortsätter.

 

Rengöra staket - behandla trä utomhus

2: Spola av

Använd en högtryckstvätt för att spola brädorna och rengöra dem på djupet. Använd det lägsta trycket och se till så du håller munstycket i en sned vinkel. På så sätt blir brädorna ordentligt rena utan att du skadar träet.

 

Rengöra staket med högtryckstvätt

3: Kontrollera fuktighet

Det är viktigt att brädorna är helt torra innan du går vidare. Det kan ta upp till 24 timmar, beroende på vädret och hur mycket fukt träet har sugit åt sig. Använd en fuktmätare för att kontrollera träets fuktighet. När fuktprocenten är under 18, kan du gå vidare med behandlingen.

Behandla trä utomhus - kontrollera fukt i trä

4: Slipa träet

Ibland händer det att träfibrerna reser sig när du tvättar träet. Då kan du slipa brädorna med grovt sandpapper för att få dem släta och fina. Kom ihåg att torka bort slipdammet efter att du slipat brädorna, innan du går vidare till nästa steg.

Behandla trä utomhus -  slipa trästaket

5: Grunda med olja

Om brädorna är väldigt slitna, eller om de är nya och obehandlade, kan du med fördel behandla dem med grundolja efter tvätten. Grundolja ger ett grundläggande och långvarigt skydd mot röta på trä utomhus, och ger dessutom en bättre vidhäftning till efterföljande behandling.

Behandla trä utomhus - grundmåla staket med olja

6: Kontrollera fuktighet igen

När grundoljan har trängt in är det viktigt att kontrollera fruktigheten igen. När träets fuktighet är under 18, kan du gå vidare med nästa steg i behandlingen.

Behandla trä utomhus - kontrollera fuktnivå

7: Måla med trälasyr

Nu är det dags att måla ditt staket eller plank med trälasyr. Lasyr framhäver träets naturliga struktur och ådring, samt skyddar det och motverkar sprickbildning. Bästa resultat uppnås om du tar en bräda i taget och målar vått på vått, på så sätt blir det inte några synliga skarvar. När du ska behandla trästaket rekommenderar vi att du målar brädorna två till tre gånger.

Behandla staket - måla med trälasyr

8: Låt träet torka

Låt behandlingen torka och sen är ditt plank eller staket som nytt igen.

Nu vet du hur du ska göra för att behandla staket!

Behandla staket - låt träet torka

Se fler fixa-det-själv-guider