Så borrar du hål i väggen!

3-2-1-fixa!

Tycker du att det låter som en svår uppgift att borra ett hål i en vägg? Här visar vi hur det enkelt kan göras, på rätt sätt.

1: Vad har du för vägg?

Innan du börjar borra behöver du ta reda på vilken typ av vägg det är. Det kan du göra enkelt genom att knacka på den. Om väggen låter ihålig är det en gipsvägg. Om den låter fast eller hård, är det med största sannolikhet en vägg av tegel eller betong.

 

Borra hål i väggen - vilken väggtyp har du

2: Välj rätt plugg

Du behöver även välja den typ av plugg som passar för din vägg. Ett tips är att sätta tejp på borren, så att du vet att det alltid finns tillräckligt med plats för pluggen i väggen.

 

Borra hål i väggen - välj rätt plugg

3: Det är viktigt att borra rakt

Kom ihåg att vara noggrann med att borra rakt – lägg gärna lite extra tid på att hitta rätt vinkel, både vertikalt och horisontellt.

Borra hål i väggen - viktigt att borra rakt

4: Undvik damm på golvet

Det kan vara en bra idé att hänga en påse på väggen nedanför där ditt hål ska göras, eller låta någon hålla en dammsugare under, så har du koll på städningen redan från början.

Borra hål i väggen - undvik damm på golvet

5: Sätt pluggen i det borrade hålet

När du har borrat ditt hål, är det dags att sätta in pluggen i hålet.

Borra hål i väggen - sätt pluggen i hålet

6: Har du borrat fel?

Om du har borrat fel, eller om du vill fylla i ett gammalt hål, sätter du bara lite spackel i hålet. Vänta tills den angivna torktiden är över och slipa till slut med lite sandpapper tills hålet smälter samman med väggen.

Nu är du redo att borra hål i väggen!

Borra hål i väggen - använd spackel om du borrat fel

Se fler fixa-det-själv-guider