Så förbereder du en gipsvägg!

3-2-1-fixa!

Har du en gipsvägg som behöver förberedas för rullspackel? I den här videon visar vi hur du fyller i alla hål och skarvar, för ett slätt och fint resultat.

Se även vår guide om hur du använder rullspackel här.

Förbereda och spackla gipsvägg - resultat

1: Fyll skarvarna (glasfiberremsa)

Det första du behöver göra är att fylla skarvarna mellan gipsskivorna med spackel. Detta säkerställer en stark övergång, så att det inte finns några glipor mellan gipsskivorna. 

Vi visar två alternativ:

Den första och enklaste lösningen är att använda glasfiberremsa. Den är självhäftande och måste därför appliceras innan spackelmassan. Börja nerifrån och rulla ut remsan upp till toppen. Se till att den fäster ordentligt på ytan. När glasfiberremsan är på plats är det dags att använda sandspackel.

Använd en liten spackel för att ta upp massan med, och en stor spackel när du applicerar den. Börja nerifrån och påför spacklet uppåt i ett jämnt lager. Till första lagret spackel ska du använda ett grovkornigt sandspackel, då denna inte krymper så mycket och har en bra fyllningsförmåga när den torkar.

Var noga med att jämna till spacklet när du arbetar dig uppåt, för att få en snygg finish. Använd dig eventuellt av en stege för att nå de höga områdena. Skär till sist bort överflödig glasfiberremsa.

Förbereda och spackla gipsvägg - glasfiberremsa

2: Fyll skarvarna (skarvremsa)

Den andra lösningen är att använda skarvremsa, som inte är självhäftande. Den här typen av armering ska läggas i det våta spacklet som du här applicerar först. Det är viktigt att få tillräckligt med spackel i skarvarna. Här kan du lägga spackel mellan skarvarna, innan du drar spacklet uppåt. 

Det finns ett veck i mitten av skarvremsan som ska vara vänd in mot det våta spacklet. Rulla ut skarvremsan och spackla sedan över den direkt.

 

Förbereda gipsvägg för rullspackel - skarvtejp

3: Spackla skruvhål

Skruvhålen ska också spacklas. Här måste du se till att skruvarna är ungefär en halv millimeter in. De får inte sticka ut om du vill ha en slät yta. Använd en liten spackel för att spackla över skruvarna, och fortsätt på samma sätt med varje skruv.

Förbereda och spackla gipsvägg - spackla skruvhål

4: Hörnprofil för ett fint avslut

För en stark och fin finish på ytterhörn kan du sätta dit en hörnprofil. Börja med att mäta vägghöjden och anpassa sedan hörnprofilen. Du kan använda en plåtsax för att förkorta den. 

Applicera spackel hela vägen upp på båda sidor av hörnet. Det fungerar som lim till hörnprofilen. 

Hörnprofilen ska nu pressas in i spackelmassan. Det är viktigt att trycka på spetsen av hörnprofilen så att spackelmassan kan komma fritt ut ur hålen. När den sitter fast på hörnet, applicera ett lager spackel från botten till toppen. 

Nu är du klar med det första lagret. Låt spackelmassan torka enligt anvisad tid. 

Förbered gipsvägg för rullspackel - sätt upp hörnprofil

5: Förbered väggen för andra lagret

Innan du lägger på det andra lagret är det viktigt att slipa alla ojämnheter, så att du får bästa möjliga slutresultat. Du kan använda ett sliphandtag och teleskopskaft med sandpapper i korn 120, till de stora ytorna. Till hörn och andra svåråtkomliga områden, använd en slipkloss. Damma till sist av med en kvast. Tänk på att alltid använda en skyddsmask så att du inte andas in det damm som kommer från slipningen. 

Förbered gipsvägg för rullspackel - förbereda för andra lagret

6: Andra lagret

 Nu är det dags att upprepa samma procedur med det andra lagret. Se här till att använda ett spackel som har en finare kornighet, så att ytan blir slätare. 

Låt det andra lagret torka enligt anvisad tid.

Förbered gipsvägg för rullspackel - andra lagret

7: Slipning

När spacklet är torrt är det dags att slipa en sista gång. Vi växlar mellan sandpapper i korn 180 och 120, beroende på hur ojämn ytan är. Känn gärna på ytan med händerna, för att upptäcka små ojämnheter.

När du har slipat och dammat av har du förberett din gipsvägg.

Då var det fixat!

Se även filmen Så använder du rullspackel.

 

Förbereda och spackla gipsvägg - slipning

Se fler fixa-det-själv-guider