Gjuta krukor i betong

Gjuta betongkruka - resultat

3-2-1-fixa!

Trött på trista krukor? Genom att gjuta kruka i betong kan du skapa krukor med en helt egen design. Dessutom kan du göra egna stora krukor till ett riktigt lågt pris! I den här guiden ger vi dig tips på hur du gör för att gjuta egna krukor.

1: Pensla insida & utsida

Pensla ett jämnt lager olja på insidan av den större formen, samt på utsidan av den mindre formen. Ställ den mindre formen upp-och-ned. Oljan hindrar betongen från att fastna på formarna.

 

2: Blanda noga

Fyll murbrukshinken med lite vatten och häll ner en spade betong. Ta på dig gummihandskarna och blanda noga med handen. Fortsätt blanda i betong tills konsistensen blir som en lättflytande gröt. Blanda hellre för lite betong än för mycket – du kan alltid göra mer.

3: Häll i formarna

Häll betongen i den större av formarna och skaka den lätt. Placera därefter den mindre formen i den större, och pressa ner den en bit så att betongen pressas upp på sidorna. Tryck inte ner formen för djupt, utan lämna ett mellanrum mellan formarna.

4: Lägg tyngd på formarna

Lägg brädan ovanpå formarna och tyng ner med stenar eller andra vikter. Du kan även fylla den mindre formen med sand för att tynga ner den. Använd tumstocken för att se till så den mindre formen ligger i mitten av den stora.

5: Knacka bort luftbubblor

Knacka lite lätt runt den yttre formen med hammaren, så att luftbubblorna försvinner. Om du behöver mer betong för att fylla upp på kanterna kan du nu blanda det och fylla på. Glöm ej att knacka bort luftbubblorna från den nya betongen.

6: Täck över

Täck över gjutningen med vattentät plast eller ställ under tak. Låt stå och torka i minst ett dygn. Större gjutningar kan behöva mer tid för att torka.

7: Ta försiktigt bort formarna

Var försiktig när du tar bort formarna – de kan sitta ganska hårt.

Nu vet du hur du ska göra för att gjuta betongkruka!

Tips!

Du kan själv anpassa vattenmängd i betongblandningen, för att få den yta du önskar när du ska gjuta betongkrukor. Mindre vatten ger skrovligare yta, medan mer vatten gör ytan slät.

Sätt en kork eller liknande i botten av formen för att skapa en dränerad kruka.

Gjuta krukor i betong - guide

Se fler fixa-det-själv-guider