Så lägger du klickgolv!

3-2-1-fixa!

Att lägga klickgolv är enkelt, och ett perfekt fixa-det-själv-projekt! I den här videon visar vi hur du på egen hand lägger ett snyggt klickgolv, och vad du bör vara uppmärksam på.

Lägga klickgolv - resultat

1: Rengöring

Det är viktigt att du börjar med att rengöra golvytan under. Även om bara lite smuts hamnar under ditt nya golv kan det ge problem på lång sikt, till exempel med knarrande ljud.

Lägga klickgolv - rengöring

2: Golvunderlag

I den här guiden lägger vi klickgolvet på ett golvunderlag av spånskivor, och behöver därför bara ett lager underlagsfoam. Om du istället lägger klickgolvet direkt på betong, är det viktigt att komma ihåg att det ska vara en fuktspärr under underlagsfoamen.

Underlagsfoamen dämpar ljudet av steg och reducerar rumsklang. Dessutom gör den också golvet mer behagligt att gå på. 

 

Lägga klickgolv - golvunderlag

3: Anpassa golvunderlaget

Vik ut underlagsfoamen och anpassa den efter rummets mått. Se gärna till att du har någon centimeter över, så att du har möjlighet att justera storleken i slutet. 

Om du har ett ytterhörn ska du först mäta det i båda riktningarna. Skär sedan till underlagsfoamen, så att det passar ditt hörn.

Lägg en sektion i taget och lägg sedan på golvbrädorna. På så sätt undviker du att skada underlaget medan du arbetar.

Lägga klickgolv - anpassa storlek på golvunderlag

4: Uppmätning

Mät upp hela rummet och anpassa brädorna för att undgå korta och smala bitar mot väggarna.

Den första brädan du lägger måste vara minst 60 cm, annars riskerar den att flytta och vrida på sig när hela golvet är lagt.

Det är viktigt att det är lite avstånd till väggen, då golvet måste ha plats att röra sig. Följ alltid instruktionerna för ditt klickgolv, eftersom det skiljer sig från produkt till produkt.

Lägga klickgolv - uppmätning

5: Lägg första golvraden

Kom ihåg att på den första raden ska fjädern peka bort från väggen. Fortsätt genom att klicka nästa bräda på plats. Du kan använda ett klackjärn och en gummiklubba för att säkerställa att brädan sitter ordentligt. 

När du ska mäta den sista brädan, vänd på den så att fjädern pekar mot väggen. Så behöver du inte räkna med fjädern när du ska kapa.

Kom ihåg att även räkna med avståndet till väggen innan du markerar dina mått. När du kapar brädorna ska du vara uppmärksam på att sågklingans bredd kan påverka den slutgiltiga längden, så räkna med några millimeter extra för detta. Klicka i och slå den sista biten på plats. Så är du klar med första raden.

Lägga klickgolv - lägg första golvraden

6: Fortsätt med andra golvraden

Golvet ska läggas i förband. Fortsätt på samma sätt med den andra raden. Om möjligt kan du gärna använda resten av den föregående brädan som första bit. Fortsätt mäta, kapa och klicka tills du är klar med den andra raden.

När du har mer än en rad kan du använda en slagkloss och en gummiklubba för att slå brädorna på plats. Slå inte direkt på fjädern, då det riskerar att skada brädan.

Lägga klickgolv - lägg andra golvraden

7: Anpassa till hörn

Har man ett hörn, eller exempelvis en dörr, får man ofta anpassa brädorna efter detta.

Kom än en gång ihåg att det är viktigt att räkna med distanskilens och sågklingans bredd i dina mått, annars riskerar du att kapa biten fel. Om du använder en sticksåg kan det vara bra att vända brädan nedåt, eftersom sågklingan kan flisa ytan.

Lägga klickgolv - hörnanpassning

7: Lägg resten av golvet

Lägg nästa sektion underlagsfoam och fortsätt på samma sätt som innan.

När du har tillräckligt med utrymme för att sitta på knä på golvet kan du dra brädorna mot dig, vilket gör det lättare att klicka dem på plats.

När du har lagt alla brädor kan du ta bort distanskilarna.

Så, nu har du lagt ett nytt klickgolv. 

Då var det fixat!

Lägga klickgolv - lägg klart golvet

Se fler fixa-det-själv-guider