Så sätter du upp målarfilt!

3-2-1-fixa!

Fixa fina väggar! I den här videon visar vi hur du ger din vägg en slät och enhetlig yta, med hjälp av målarfilt.

Se även vår guide om hur du använder rullspackel här.

Sätta upp målarfilt - resultat

1: Rengör rummet

Det är viktigt att du har förberett din vägg innan du monterar målarfilt. Börja med att städa rummet du arbetar i. På så sätt säkerställer du att målarfilten inte blir dammig, smutsig eller skadad.

Sätta upp målarfilt - rengör rummet

2: Mät upp & skär ut

Mät höjden på din vägg. Rulla sedan ut målarfilten. Det kan vara en bra idé att göra ett litet tillägg på 10 cm, så att du ser till att du har tillräckligt med målarfilt att arbeta med. Skär till våderna så att de passar dina mått. Ett bra tips är att skära av all målarfilt du behöver innan du applicerar vävlimmet.

 

Sätta upp målarfilt - uppmätning

3: Applicera vävlim

Nu är du redo att applicera vävlim. Rör om ordentligt i limmet så att det blir lättare att arbeta med det.

Det är alltid en bra idé att börja från ett hörn. Det är viktigt att jobba i sektioner då limmet torkar snabbt. Använd en pensel i alla hörn och där det är svårt att nå med rollern, så är du säker på att hela ytan täcks.

Sätta upp målarfilt - applicera vävlim

4: Målarfilt

På målarfilten står det vilken sida som ska sättas in mot väggen. Förvissa dig om detta innan du börjar.

När du placerar målarfilten är det viktigt att få den väl inpassad mot väggen, speciellt i hörn. Använd en spackel över filten, så att den blir helt slät. Var försiktig så att du inte använder spackelns hörn, då detta riskerar att skada filten.

Sätta upp målarfilt

5: Överlappning

Applicera vävlimmet på samma sätt på nästa sektion. Försök undvika att applicera limmet ovanpå filten, men se till att du har tillräckligt för att nå ända in till kanten. Gör en liten överlappning på ca. 4 cm på den föregående våden, när du applicerar nästa våd.

Medan vävlimmet är blöt skär du ner i mitten av överlappningen.

Ta sedan bort de två avskurna remsorna, så att våderna ligger precis intill varandra. Använd eventuellt en spackelspade när du skär filten i botten.

Om du har en vägg där mycket av målarfilten behöver skäras bort skapar du helt enkelt en större överlappning, och använder samma metod som tidigare.

Sätta upp målarfilt - överlappning

6: Anpassa till hörn & eluttag

När du når ett ytterhörn behöver du anpassa målarfilten till kanten. Använd en universalkniv och håll den snett, tätt mot kanten för att få exakta snitt. Gör samma sak på andra sidan om hörnet. För ett helt skarpt avslut kan du behöva efterslipa skarvarna. För bästa resultat bör du vänta tills limmet torkat helt.

Vid eldosor, vägguttag och liknande kan du använda en pensel för att nå runt med vävlimmet. Efteråt applicerar du målarfilten och gör ett hål för dosan genom att skära ett kryss och följa dosans kanter.

Sätta upp målarfilt - anpassa för hörn och eldosor

7: Akrylfoga

När du har applicerat målarfilt är det dags att lägga akrylfogmassa i innerhörnen. Skär av fogspetsen med ett snett snitt, så blir det lättare att applicera. 

Börja med att foga från toppen av hörnet, ner mot botten. Foga sedan den sista biten nerifrån och upp. Använd en fogskrapa eller fingret för att jämna till fogen i hörnet.

Låt fogen torka enligt anvisad tid. Sen är din vägg klar för målning.

Då var det fixat!

Se även filmen Så använder du rullspackel.

Sätta upp målarfilt - akrylfoga

Se fler fixa-det-själv-guider