Så väljer du rätt färg, pensel & roller

3-2-1-fixa!

Det är viktigt att använda rätt produkter för ditt målningsprojekt. I den här guiden hjälper vi dig att få koll på det mest grundläggande du behöver veta, innan du börjar måla!

Materiallista

1: Vad betyder glans?

Låt oss börja med färgen, och definiera vad glansen innebär. Utöver färg och ton finns även olika GLANS. Glansnumret finns på alla färghinkar.

Kortfattat beskriver den hur blank och tvättbar färgen är. Ju högre siffran är, desto mer blank och vattenavvisande blir färgen.

Ska du använda färgen till exempelvis köket eller badrummet, kan det vara en bra idé att använda glans 20 eller 30. I vardagsrummet eller sovrummet räcker däremot att använda glans 5 eller 10. Men det beror på din smak och vad du föredrar, det är självklart möjligt att välja en färg med högre glans även här.

 

Färgburkar - vad betyder färgglans

2: Vilken pensel & roller?

Det finns många olika penslar och målarrollers, och vilket val som är bäst är väldigt individuellt. Här har vi dock samlat några tips:

Rollers

Rollers används oftast för större eller raka ytor, medan penslar oftast används för hörn och kanter, som kan vara svåra att nå med en målarroller.

Rollerhylsan är den del av målarrollern som bör väljas med eftertanke och utefter just ditt projekt. Generellt är en kort-luggad målarroller bäst till släta ytor, medan en med längre lugg används för grova ytor, för att färgen ska komma åt överallt och täcka ytan.

 

Färgrollers

3: Pensel

Penslar finns i många olika varianter. Det gäller att bedöma om en liten rundborste eller en borste med långt skaft och vinkel är rätt för dig och ditt projekt.

Kvaliteten på borstar och rollers har stor inverkan på resultatet. Valet hänger såklart också ihop med vilken budget du har. Om du till exempel håller på med ett större projekt, kan det vara en fördel att välja penslar som enkelt kan rengöras och återanvändas. Se över behoven för ditt projekt innan du ger dig ut och köper produkter!

Nu är du redo att ge dig ut på jakt efter penslar, rollers och färg!

Penslar

Se fler fixa-det-själv-guider