Vi stödjer Erikshjälpen

jem & fix bidrar till skolgång & uppbyggnad av flyttbara skolor i Bangladesh

jem & fix skänker en del av de varor som utgår ur sortimentet till Erikshjälpen Second Hand. Varorna säljs i Erikshjälpens butiker, där överskottet går till bistånd.

Sedan vi inledde vårt samarbete 2017 har vi skänkt varor till ett värde av 21 587 921 kronor.


Tillsammans med Erikshjälpen bidrar vi till att barn som lever i marginaliserade delar av Bangladesh får tillgång till utbildning.

Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder, där många lever under fattigdomsgränsen. Omkring 45% av landets befolkning är under 15 år, och inte alla barn har tillgång till att gå i skolan. Många människor bor på svårtillgängliga öar i Jamuna-deltat i Norra Bangladesh. Där driver Erikshjälpen tillsammans med organisationen Friendship ett skolprogram med flyttbara skolor, som hjälper fler barn få möjligheten att gå i skolan. 

Öarna i Jamuna-deltat är uppbyggda av sand, och påverkas därför av flodens strömmande vatten. På bara några år kan öar i deltat eroderas, och ett hus som tidigare legat mitt på en ö kan bara några år senare plötsligt ligga farligt nära strandkanten. De flyttbara skolorna gör skolgång möjligt även för de barn som lever i områden med frekventa översvämingar, eftersom skolorna snabbt kan nedmonteras och sättas upp på en ny plats. Omkring 600 kronor räcker för 6 månaders skolgång för ett barn.

Vi är glada för kunna stödja detta projekt, och andra viktiga insatser för barns rättigheter.

Uppdaterad: 2023-12-18