Trall Impregnerad 22 x 95 mm - 5,4 m Södra Wood

Art.nr: 9057387

Trall Impregnerad 22 x 95 mm - 5,4 m Södra Wood

Art.nr: 9057387
  • Trallbräda
  • Mått: 22 x 95 mm - 5,4 m
  • Tryckimpregnerad NTR-AB
  • 20-års rötskyddsgaranti
80.73

Produktbeskrivning

Trall G4-3 Impregnerad NTR AB - 5,4 m

Dags för att bygga det där trädäcket? Använd en klassisk tryckimpregnerad trall från Södra. Det är Sveriges mest sålda trall och den är speciellt anpassad för trädäck utomhus. Trallen har dimensionen 22 x 95 mm och längden 5,4 meter men finns även i kortare längder: 3 meter, 3,6 meter, 4,2 meter och 4,8 meter.

Trallen håller mycket hög kvalitet och är perfekt för att du ska lyckas med ditt trädäck. Trallbrädorna kommer från svensk furu och är sorterade i en mix av G4-2 klass och G4-3 klass. Trallen har sågats med fyra rundade kanter och är hyvlad på alla fyra sidorna.

Trall Tryckimpregnerad NTR-AB

Trallen är tryckimpregnerad märkt NTR-AB vilket är den enda impregnering som når ända in till virkets kärna och även den enda metod som skyddar hela virket från röta. Till skillnad från att exempelvis impregnera trä med träolja som endast skyddar virkets yta, ger tryckimpregnering ett genomgående rötskydd för hela virket. Virket är kvalitetskontrollerat, det har en garanterad långvarig beständighet samt skydd mot röta och säljs med 20-års rötskyddsgaranti.

Virke märkt NTR-AB rekommenderas att använda till byggkonstruktioner ovan mark och är därför perfekt för exempelvis trall.

Montering Trall 22 x 95 mm - 5,4 m

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du ska montera trall till ditt trädäck. Ett tips är att du mäter och räknar ut hur mycket virke som kommer att gå åt, innan du börjar bygga. Så att du slipper att avbryta bygget när du är mitt uppe i det för att virket tagit slut, eller för att slippa få massa virke över när du är klar. Åtgången av virke vid montering av trall kan beräknas till ca 8,4 löpmeter per m² och centrumavståndet för golvbjälkar ska vara max 600 mm.

Det är även viktigt att välja rätt skuv för att ditt trädäck ska bli bra och hålla länge. Trallen bör monteras med trallskruv med minsta dimension 4,2 mm. Trallskruven ska vara av rostfritt stål eller med godkänd rostskyddsbeläggning, vi rekommenderar skruv i kvalitet A2, A4 eller med rostskyddsbeläggning Protect 4.

Underhåll Trall 22 x 95 mm - 5,4 m

Tryckimpregnerat trallvirke är helt skyddat mot röta och behöver i regel inte underhållas. Dock blir ju ett trädäck smutsigt under årets gång och träet kan även blekna något med åren. För att behålla en fräsch och snygg yta kan det därför vara bra att rengöra trallen, och eventuellt bestryka trallbrädorna med träolja, för att hålla kvar den där fräscha ytan och även motverka sprickbildning vid utsatta lägen.

Om trallen endast är lätt smutsig räcker det att skura trädäcket med vatten och såpa. Men för att få bort grövre smuts och verkligen rengöra trallen på djupet samt för att bli av med alger och mögel, så rekommenderar vi att du rengör din trall med alg- och mögeltvätt. Tänk på att vid all rengöring av trall så är det viktigt att se till att träfibrerna inte förstörs. Se därför till att du antingen använder ett munstycke på din högtryckstvätt, eller en borste, som inte river upp träfibrerna på trallen när du rengör den.

Återvinning Tryckimpregnerad trall 22 x 95 mm - 5,4 m

Tryckimpregnerad trall ska hanteras och återvinnas enligt din kommuns anvisningar. Vanligtvis ska impregnerad trall lämnas in på återvinningscentralen. Det är förbjudet att som privatperson själv elda upp tryckimpregnerat virke då det tryckimpregnerade virket innehåller koppar. Därför är det viktigt att överblivet trallvirke lämnas in för återvinning på din återvinningscentral.

sodra

Specifikationer

Typ Värde
Dimension 22 x 95 mm
Längd 5,4 m
Klassificering NTR-AB

Info & guider