Trall Impregnerad 28 x 120 mm - 4,2 m Södra Wood

Art.nr: 9057392

Trall Impregnerad 28 x 120 mm - 4,2 m Södra Wood

Art.nr: 9057392
  • Trallbräda
  • Mått: 28 x 120 - 4,2 m
  • Tryckimpregnerad NTR-AB
  • 20-års rötskyddsgaranti
73.29

Produktbeskrivning

Trall G4-3 Imprgnerad NTR AB - 4,2 m

Trallbräda 28 x 120 mm - 4,2 m från Södra är en klassisk tryckimpregnerad trall anpassad för trädäck utomhus. Trallen med dimensionen 28 x 120 mm och längden 4,2 meter.

Trall från Södra är Sveriges mest sålda trallbrädor. Det är trallbrädor som håller hög kvalitet och som är perfekta för att du ska lyckas med projektet av ditt trädäck. Trallbrädorna är tillverkade av svensk furu och sorterade i en mix av G4-2 samt G4-3 klass. Brädorna har fyra rundade kanter och är hyvlade på alla fyra sidorna.

Tryckimpregnerad trall 28 x 120 mm - 4,2 m

Trallen är tryckimpregnerad och märkt NTR-AB. NTR-märkningen garanterar att virket är kvalitetskontrollerat och har en garanterad långvarig beständighet samt ett garanterat skydd mot röta. Trallen säljs därmed med 20-års rötskyddsgaranti.

Vad gör tryckimpregneringen? Tryckimpregnering är en impregnering som når ända in till virkets kärna.  Det är den enda metod som skyddar hela virket från röta och ger, till skillnad från exempelvis träolja som endast ger ett ytligt skydd, istället ett djupgående och genomträngande rötskydd genom hela träet. Virke märkt NTR-AB rekommenderas att användas till byggkonstruktioner ovan mark och trallbrädorna är därmed väl lämpade för ett trädäck.

Skruva trall 28 x 120 mm - 4,2 m

Det är inte så svårt att som hemmafixare skruva sitt eget trädäck. Men det finns några saker som underlättar att ha tänkt på i förväg, för att arbetet och resultatet ska bli bra. Ett sak är att mäta rätt och räkna ut hur mycket virke som kommer att gå åt. Med rätt mängd virke på plats innan du kör igång slipper du avbryta bygget när du är mitt uppe i det. Virkesåtgången för trallen kan beräknas till ca 8,4 löpmeter per m². Centrumavståndet för golvbjälkar ska vara max 600.

Trall bör monteras med trallskruv antingen av rostfritt stål eller som har en godkänd rostskyddsbeläggning, exempelvis skruv i kvalitet A2, A4 eller Protect 4. Trallskruven ska ha minsta dimension 4,2 mm.

Så ska du behandla ditt trädäck

Ett trädäck av tryckimpregnerat trallvirke behöver i regel inte underhållas eller behandlas. För den delen blir det ju ändå smutsigt under årets gång och bör rengöras. Är trallen endast lätt och ytligt nedsmutsad räcker det att skura trallbrädorna med såpa, men för att verkligen rengöra din trall på djupet och få bort grov smuts, alger och mögel rekommenderar vi att du rengör din trall med alg- och mögeltvätt. När du rengör trallen är det viktigt att du ser till att träfibrerna inte förstörs när du skurar brädorna. Se därför till att du antingen använder en borste, eller ett munstycke på din högtryckstvätt, som du vet inte river upp träfibrerna på trallen.

Även om trallen inte behöver ytterligare behandling eller impregnering så kan det ändå vara snyggt att olja in trallbrädorna emellanåt. Trä bleknar något med åren och för att behålla en fräsch och snygg yta kan du stryka trallen med träolja, detta motverkar även sprickbildning vid utsatta lägen.

Ska trall återvinnas?

Ja det ska den. Det är förbjudet att som privatperson elda upp tryckimpregnerat virke och trallen ska därmed lämnas in för återvinning på din återvinningscentral. Tryckimpregnerad trall innehåller koppar men går att återvinna och ska hanteras av återvinningscentralen. Följ din kommuns anvisningar och lämna in ditt tryckimpregnerade virke efter din kommuns anvisningar.

Specifikationer

Typ Värde
Dimension 28 x 120 mm
Längd 4,2 m
Klassificering NTR-AB

Info & guider