Trall Impregnerad 28 x 120 mm - 4,8 m Södra Wood

Art.nr: 9057393

Trall Impregnerad 28 x 120 mm - 4,8 m Södra Wood

Art.nr: 9057393
  • Trallbräda
  • Mått: 28 x 120 - 4,8 m
  • Tryckimpregnerad NTR-AB
  • 20-års rötskyddsgaranti
78.96

Produktbeskrivning

Trall G4-3 Impregnerad NTR AB - 4,8 m

Trallbräda 28 x 120 mm med längden 4,8 meter är en klassisk tryckimpregnerad trall från Södra. Trallbrädor med dimensionen 28 x 120 mm och längden 4,8 meter.

Trall från Södra är Sveriges mest sålda trallbrädor. Trallbrädorna är anpassade för trädäck utomhus, de håller hög kvalitet och är perfekta för att du ska lyckas med ditt trädäck. Trallen är tillverkad av svensk furu och brädorna är sorterade i en mix av G4-2 samt G4-3 klass. Brädorna har fyra rundade kanter och de är hyvlade på alla fyra sidor.

Trall tryckimpregnerad 28 x 120 mm - 4,8 m

Trallen från Södra är tryckimpregnerad och märkt NTR-AB. En NTR-märkning garanterar att virket är kvalitetskontrollerat. Trallen har en garanterad långvarig beständighet samt ett garanterat skydd mot röta och säljs därmed med 20-års rötskyddsgaranti, så att du kan känna dig trygg med ditt val av trall och veta att den kommer att hålla sig stark i många år framöver.

Vad innebär tryckimpregneringen? Tryckimpregnering är en impregnering som når ända in till virkets kärna.  Det är den enda metod som skyddar hela virket från röta vilket innebär att den, till skillnad från exempelvis träolja som endast ger ett ytligt skydd, istället ger ett djupgående och genomträngande rötskydd genom hela träet. Virke märkt NTR-AB rekommenderas att användas till konstruktioner som byggs ovan mark och trallbrädorna är därmed väl lämpade för just ett trädäck.

Tips för att skruva trall 28 x 120 mm - 4,8 m

Det är inte svårt för hemmafixare att skruva sitt eget trädäck. Men det finnsett par saker som underlättar att ha tänkt på i förväg, för att arbetet och resultatet ska bli så lyckat som möjligt. Ett tips är att mäta och räkna ut hur mycket trallvirke som kommer att gå åt för trädäcket. Med rätt mängd virke på plats innan du drar igång så slipper du avbryta bygget när du är mitt uppe i det. Virkesåtgången för trall kan beräknas till ca 8,4 löpmeter per m². Centrumavståndet för golvbjälkar rekonmenderas till max 600 mm.

Trall ska monteras med trallskruv av antingen rostfritt stål eller med trallskruv som har en godkänd rostskyddsbeläggning, exempelvis skruv i kvalitet A2, A4 eller Protect 4. Trallskruv för montering av trall 28 x 120 mm ska ha minsta dimension 4,2 mm.

Så ska du behandla trall

Ett trädäck av tryckimpregnerad trall behöver i regel inte behandlas eller underhållas. Men för den delen kan det ändå bli smutsigt och behöva rengöras. Är trallen endast ytligt nedsmutsad räcker det att skura dina trallbrädor med vatten och såpa, men för att verkligen rengöra din trall på djupet och få bort grov smuts, alger och mögel rekommenderar vi att du rengör din trall med alg- och mögeltvätt. När du rengör trall är det viktigt att du ser till att träfibrerna på trallbrädorna inte förstörs när du skurar dem. Se därför till att du antingen använder en borste, eller munstycke på din högtryckstvätt, som du vet inte river upp träfibrerna på trallen vid rengöringen.

Även om trallen inte behöver ytterligare behandling eller impregnering så kan det ändå vara snyggt att olja in trallbrädorna emellanåt. Trä bleknar något med åren och för att behålla en fräsch och snygg yta kan du stryka trallen med träolja, detta motverkar även sprickbildning vid utsatta lägen.

Hur ska trall återvinnas?

Tryckimpregnerad trall ska återvinnas på kommunens återvinningscentral. Det är förbjudet att elda upp tryckimpregnerat virke som privatperson. Tryckimpregnerad trall innehåller koppar men går att återvinna och ska därför hanteras och återvinnas av återvinningscentralen. Följ de anvisningar som finns i din kommun.

sodra

Specifikationer

Typ Värde
Dimension 28 x 120 mm
Längd 4,8 m
Klassificering NTR-AB

Info & guider