Trall Impregnerad 28 x 120 mm - 5,4 m Södra Wood

Art.nr: 9057394

Trall Impregnerad 28 x 120 mm - 5,4 m Södra Wood

Art.nr: 9057394
  • Trallbräda
  • Mått: 28 x 120 - 5,4 m
  • Tryckimpregnerad NTR-AB
  • 20-års rötskyddsgaranti
94.23

Produktbeskrivning

Trall G4-3 Impregnerad NTR AB - 5,4 m

Trallbräda 28 x 120 mm med längden 5,4 meter är en klassisk trall från Södra som är anpassad för att användas till trädäck utomhus. Trallen med dimensionen 28 x 120 mm och längden 5,4 meter.

Trallen håller hög kvalité och är perfekt för att du ska lyckas med ditt trädäck. Trallbrädorna är tillverkade av svensk furu och kommer i en mixad sortering av G4-2 samt G4-3 klass. Brädorna har fyra rundade kanter och är hyvlade på alla fyra sidor. Trall från Södra är Sveriges mest sålda trallbrädor.

Tryckimpregnerad trallbräda 28 x 120 mm

Trallen är tryckimpregnerad med märkningen NTR-AB. En NTR-märkning garanterar att trallen är kvalitetskontrollerad och att den har en garanterad långvarig beständighet samt ett garanterat långvarigt skydd mot röta. Trallen säljs därmed med 20-års rötskyddsgaranti.

Vad gör tryckimpregnering? Tryckimpregnering är en impregnering som når ända in till virkets kärna och den enda metod som ger ett heltäckande rötskydd. Till skillnad från exempelvis träolja som endast ger ett ytligt skydd, så ger tryckimpregnering ett djupgående och genomträngande rötskydd som når hela träet. Till trädäck och andra byggkonstruktioner ovan mark rekommenderas att alltid använda tryckimpregnerat NTR-AB märkt virke.

Tips för att skruva trall 28 x 120 mm - 5,4 m

Du som hemmafixare kan absolut skruva ditt eget trädäck. Men det finns några saker som vi vet kommer att underlätta ditt projekt och göra resultatet bättre. Ett, mät rätt och räkna ut hur mycket virke som kommer att gå åt i förväg. Med rätt mängd virke på plats innan du kör igång och skruvar så slipper du avbryta bygget när du är mitt uppe i det för att du inte har tillräkligt med virke på plats, eller få massa trall över när du är klar. Räkna med en virkesåtgång för trallen på ca 8,4 löpmeter per m². Centrumavståndet för golvbjälkarna ska vara max 600 mm.

Trall ska alltid monteras med trallskruv av rostfritt stål eller med trallskruv som har en godkänd rostskyddsbeläggning, exempelvis skruv i kvalitet A2, A4 eller Protect 4. Trallskruven ska inte ha en mindre dimension än 4,2 mm.

Så behandlar du ditt trädäck

Ett trädäck av tryckimpregnerat trallvirke behöver egentligen inte underhållas eller behandlas. Däremot kommer det troligtvis att behöva rengöras. Om trallen endast är lätt och ytligt nedsmutsad så räcker det med att du skurar rent trallbrädorna med såpa och vatten, men för att verkligen göra rent din trall på djupet och för att lyckas få bort grov smuts, alger och mögel så rekommenderar vi att du rengör din trall med alg- och mögeltvätt. När du rengör dina tryckimpregnerade trallbrädor är det viktigt att du ser till att träfibrerna inte förstörs när du skurar dem. Se därför till att du antingen använder ett munstycke på din högtryckstvätt, eller en borste, som du vet inte river upp träfibrerna på trallen.

Även om tryckimpregnerad trall inte behöver ytterligare behandling eller impregnering så kan det ändå vara snyggt att olja in trallbrädorna emellanåt. Trä bleknar alltid med åren och för att behålla den fräscha och snygga ytan så kan du stryka trallen med träolja emellanåt, detta motverkar även sprickbildning vid utsatta lägen.

Så ska impregnerad trall återvinnas

Tryckimpregnerad trall ska lämnas in för återvinning på din kommuns återvinningscentral. Det är förbjudet att som privatperson själva elda upp tryckimpregnerad trall och trallen ska därmed lämnas in för återvinning. Tryckimpregnerat virke innehåller koppar men går att återvinna om det lämnas in till åretvinningscentraler. Följ din kommuns anvisningar och lämna in spill från ditt tryckimpregnerade virke utefter din kommuns anvisningar.

sodra

Specifikationer

Typ Värde
Dimension 28 x 120 mm
Längd 5,4 m
Klassificering NTR-AB

Info & guider