Så använder du en borrskruvdragare!

3-2-1-fixa!

En borrskruvdragare är en kombinerad borrmaskin & skruvdragare. Det betyder att den kan användas både till borr och bits, och klarar de flesta uppgifter. 

Här visar vi dess funktioner och hur du använder den.

Materiallista

1: Maskinens funktioner

Om du väljer använda en batteridriven borrskruvdragare bör du försäkra dig om att batteriet är fulladdat, innan du ska använda den. På våra batterier finns en smart lampa, som visar hur mycket ström batteriet har kvar.

På båda sidor av maskinen ser du en knapp. Knappen på vänstra sidan avgör om maskinen ska borra eller skruva framåt. Knappen på högra sidan avgör om den ska borra eller skruva bakåt.

 

Funktioner på borrskruvdragare

2: Byta borr

Vid byte av borr kan maskinen enkelt justeras till rätt storlek, genom att lossa eller dra åt borrchucken. Se till så att den är ordentligt spänd, innan du börjar.

 

Byta borr på borrskruvdragare

3: Välj rätt växel

Oftast har borrmaskinen två olika växlar. Dessa bestämmer hastigheten på maskinen. Du kan använda växel 1 om du vill använda den som skruvdragare. Växel 2 används om du behöver mer kraft, för att till exempel borra hål.

växel på borrskruvdragare

4: Vridningsmoment

Längst fram sitter momentväljaren, som visar hur stort vridningsmoment din maskin har. Vridningsmoment är relevant exempelvis vid skruvarbeten. Om den visar ett högt tal kan skruven skruvas längre in, medan ett lägre tal förhindrar att skruven skruvas för långt in.

borrskruvdragare vridningsmoment

5: Välj rätt borr & bits

Det finns många olika sorters borr och bits.

När det gäller borr, finns det oftast 3 olika sorter att välja mellan. Vilket borr du ska välja beror på vilket material du ska borra i.

Metallborr används till metall, eller till exempel gipsvägg.
Träborr används till trä, och har en liten spets i toppen som ser till att borret får ett bra grepp.
Murborr används till hårda väggar, som till exempel mursten eller betong.

Till skruvarbeten kan det vara en fördel att ha ett bitsset. På så sätt är du förberedd när borren behöver plockas fram, eftersom det finns många olika typer av skruvhuvuden. Med ett bitsset klarar du dig oftast långt.

Nu är du redo att komma igång med både borr- och skruvarbeten!

Vill du ha fler borrtips? Kolla in vår film Så borrar du i vägg

olika slags borr till borrskruvdragare

Se fler fixa-det-själv-guider