Bygga midsommarstång

Bygga midsommarstång

3-2-1-fixa!

Hur gör man en midsommarstång?

Att göra midsommarstång är inte alls svårt, men kräver lite tid och engagemang. Låt det bli en del av midsommarfirandet och fixa stången tillsammans! Vi guidar er genom bygget.

1: Samla björkris & blommor

Börja med att samla ihop en stor mängd björkris och blommor. En grensax är perfekt att använda för att nå höga smala grenar på träden. Till grövre grenar kan du använda en grensåg. Små kvistar och blommor kan du enkelt klippa med en sekatör.

Kom ihåg: Sätt blommorna i vatten under tiden du bygger midsommarstången, så håller de sig fina längre.

2: Bygg stommen

Skruva ihop två rejäla trästolpar till ett kors. Den vågräta stolpen ska vara kortare än den lodräta. Här kan du även välja en lite nättare regel. Om du kan bygga liten midsommarstång kan du eventuellt behöva såga stolparna till önskad storlek. Skruva därefter ihop dem med hjälp av träskruv och en skruvdragare. 

3: Klä midsommarstången

Hur klär man midsommarstång?
Stolparna kläs in med björkriset du plockat, och binds sedan fast med ståltråd. Trä därefter in blommorna för att göra midsommarstången extra festlig. Här är det lättast om du lutar stången mot en sågbänk, ett bord eller liknande för att enklare komma åt båda sidorna av stången. Rikligt med björkris och blommor ger en lyxig och vacker midsommarstång! Men en stor den i charmen med att göra egen midsommarstång är att du kan klä den precis som du vill. 

Ibland hängs även ”girlanger” av blågula band, eller björkris och blommor, upp mellan toppen av midsommarstången och längst ut på armarna. Vill du göra "girlanger" av ris och blomster kan du även här använda ståltråden som hjälp.

4: Gör kransar till stången

Gör två stycken blomsterkransar genom att binda ihop grenar av björkris med hjälp av ståltråd. Fäst sedan blommor i kransarna och häng upp en krans på vardera ”arm” på midsommarstången genom att binda fast dem med ståltråd.

5: Res midsommarstången

När du smyckat stången och fäst kransarna är det dags att resa stången. Gör ett hål i marken, eventuellt med hjälp av ett stålspett, och slå ner ett stolpspjut. Fäst stången ordentligt i stolpspjutet för att ge din midsommarstång ett stabilt och bra fäste i marken.

6: Fira midsommar!

Nu är det bara att dansa, sjunga och fira att det är sommar.

Se fler fixa-det-själv-guider