Dags att lägga takpapp?

3-2-1-fixa!

Ska du renovera taket, lägga om papptak eller kanske lägga på ett helt nytt tak? Takpapp kan användas oavsett, och har självhäftande kanter som gör det enkelt att montera. I den här filmen visar vi hur du gör när du ska lägga papptak själv! 

Se även vår guide om hur du sätter upp takrännor här.

Lägga takpapp - resultat

1: Lägg syllpapp

Börja med att lägga en remsa syllpapp längs kanten på ditt tak, där takrännan är. Rulla ut den, och klipp till den. Spika sedan fast den med pappspik, eller limma med tätklister.

 

Lägga takpapp - montera syllpapp

2: Montera takfoten

Nu är du redo är placera takfotsblecket ovanpå syllpappen. Takfoten leder vattnet ner i rännan, så var uppmärksam när du placerar den. Takfoten ska korsspikas, och det är viktigt att du använder pappspik för att undvika rost. Låt nästa bit takfot överlappa lite, och spika ihop dem. Fortsätt på samma sätt längs med hela taket.

När du kommer till den sista biten behöver du markera var den ska kortas av. Klipp av takfoten med en plåtsax, för att få önskad längd. Slipa den sedan med sandpapper för att slippa en rå kant.

Lägga takpapp - montering av gavelbeslag

3: Montera vindskena

På den sida av taket där det inte finns hängrännor ska du använda gavelbeslag, som skyddar taköverhänget. Proceduren är densamma som med takfoten - korsspika dem och fortsätt hela vägen runt. För en snygg finish kan du böja gavelplåten runt hörnet. Mät ut var plåten ska böjas, och använd en snickarvinkel för att markera var du vill klippa. Utskärningen måste vara ca. 45 grader, eller mindre. Sätt den sedan på plats och böj hörnet.

När alla gavelplåtar är fastspikade, är du redo att lägga på ytpappen.

Lägga takpapp - montering av vind

4: Lägg takpapp

Dags att montera takpapp! Börja med att förbereda några remsor, så de passar till längden på ditt tak. Använd gärna lite övermått, för att säkra att det inte blir för kort.

För att lägga självhäftande takpapp, rullar du ut takpappen med den självhäftande remsan nedåt. Börja från takfoten. Spika eller limma fast den på motsatt sida, där den självhäftande sidan är vänd uppåt. Låt folien vara kvar på takpappen, och slå i spikarna. Folien tar du bort senare.

Mät hur stor den sista remsan ska vara, och klipp den till rätt storlek. Se till att ha lite övermått, även här. Det är viktigt att du skär den, så den sista remsan har den självhäftande sidan nedåt. Rulla sedan ut den på takkonstruktionen, med den självhäftande remsan mot remsan på föregående takpappsbit.

Nu kan du ta bort folien på båda remsor samtidigt, så att de kan limmas ihop. Trampa på överlägget för att se till att de är ordentligt ihoplimmade. När det är fixat är det dags att skära bort överskottet. Använd ett vattenpass för att få till ett rakt snitt.

Lägga takpapp - rulla ut pappen

5: Limma fast kanten

Nästa steg är att limma takpappen. Limma fast hela kanten av takpappen på konstruktionen. Till detta använder du tätklister. Applicera en ordentlig mängd längs alla kanter, så att takpappen fäster i konstruktionen.

Därefter kan du ta bort folien som ligger längs med takfoten, och fästa takpappen genom att trycka den på plats.

Lägga takpapp - limma fast kanten

6: Avsluta med tätklister

Slutligen appliceras tätklistret, för att foga längs gavelplåten och takpappen. På så sätt får du en optimal förslutning.

Fogen kan jämnas till med hjälp av en fogpinne.

Så! Nu vet du hur du gör för att lägga takpapp själv.

Lägga takpapp - foga kanterna

Se fler fixa-det-själv-guider