Så målar du om slitna fönster

Nymålat fönster

3-2-1-fixa!

Slitna fönsterkarmar? Då är det dags att ta itu med dem nu! I den här guiden får du tips på hur du på bästa sätt får dem att se som nya ut igen.

Fixa fina fönster!

1: Skrapa rent

Börja med att ta bort gamla tätningslister, pilla bort fönsterkitt som sitter löst och skrapa bort gammal färg. Använd en vass kniv för att få bort fönsterkittet och en färgskrapa för att skrapa bort allt som sitter löst, så att fönsterkarmen blir så ren och slät som möjligt.

2: Tvätta

När du skrapat rent fönsterkarmen ska den rengöras med målartvätt eller alg- och mögeltvätt. Detta görs för att färgen ska fästa bättre och inte samla smuts.

3: Låt torka

Låt det rengjorda träet torka och se till så att träet är ordentligt torrt innan du stryker det med färg. Använd gärna en fuktmätare.

4: Olja in

Stryk fönsterkarmen med en grundolja. Genom att olja in kittfalsarna med grundolja mättar du träet och hindrar det från att suga i sig oljan som finns i kittet. Stryk övrigt trä med olja för att mätta även det och ge det ett grundskydd mot röta.

5: Kitta

Kitta om karmen med fönsterkitt. Använd med fördel en kittkniv för att stryka ut kittet. Ett tips är att doppa kniven i en skål vatten med diskmedel, så fastnar inte kittet på kniven. Släta ut kittet med ett fuktat finger och skrapa sedan bort överflödigt kitt.

6: Grundmåla

När kittet har stelnat är det dags att grundmåla. Börja med att markera ut ytan med maskeringstejp för att skydda fönstret och skapa raka linjer för färgen. Vi rekommenderar att tejpa ca 1-2 mm in på glaset för att få färgen att gå över kittet och ut på glaset. På så sätt hjälper du till att hindra vatten från att tränga in mellan glaset och kittet.

7: Täckmåla

När grundfärgen har torkat är det dags att täckmåla. Läs bruksanvisningen för grundfärgen för att veta när den är övermålningsbar. Täckmåla med den färg du önskar. Dra bort maskeringstejpen direkt när du har målat klart, innan färgen torkat. 

8: Täta

Avsluta med att täta fönstret genom att limma eller häfta fast en ny tätningslist.

Nu är dina fönster som nya igen!

Se fler fixa-det-själv-guider