Så målar du om & skyddar träfasaden

Svartmålar träfasad

3-2-1-fixa!

Redan innan behovet blir synligt, behöver din träfasad målas om för att få bibehålla sitt skydd. Hur ofta träfasaden behöver målas om beror på kvaliteten på färgen som använts, men man brukar säga ungefär vart 10:e år. Nedan följer några tips för att bästa möjliga resultat. 

1: Mät fukthalten

Börja alltid med att mäta fukten i träet med en fuktmätare. Det är viktigt att virket inte har en fukthalt över 15% när du målar det. När du mäter behöver du sticka in nålarna på fuktmätaren i träet, så att det kommer i kontakt längs med ådringen.

 

Måla träfasad - mät fukthalten

2: Borsta bort smuts

Innan färgen appliceras behöver all lös, gammal färg avlägsnas. Om underlaget inte är allt för slitet räcker det att använda en hård borste för att få bort all smuts. Kontrollera om träet flagnar och tvätta noga om det finns alger. Om träet är mycket slitet behöver du använda en primer innan du applicerar ny färg.

 

Måla träfasad - borsta bort smuts från fasaden

3: Rör om & måla

Rör noggrant om i färgen med en ren omrörare eller träpinne. Använd den pensel som du tycker är bäst för att måla fasaden med. Vi rekommenderar en fasadpensel. Till en början kan du måla på lite kors och tvärs för att komma ner i alla strukturer i träet. Den sista påstrykningen bör dock målas i riktning med träfibrerna. På så vis syns träets naturliga struktur på ytan i resultatet.

Måla träfasad - blanda ordentligt i färgburken

Se fler fixa-det-själv-guider