Måla inomhus

Ska du måla om hemma?

En klick färg kan förvandla ett helt rum! Skapa ljusa luftiga ytor eller mörka mysiga vrår.  De flesta möbler går också alldeles utmärkt att måla om, för att få ett nytt spännande utseende. Det är ett enkelt, roligt och billigt sätt att förvandla ditt hem på!

Här har vi samlat tips och inspiration för att du ska lyckas med ditt nästa måleriprojekt.

Måla innerväggar

Dags att sätta ny färg på väggarna?

Att måla om hemma är både enkelt och roligt, och kan ge stora förändringar till rummen. För ett gott resultat krävs dock en del förarbete och planering. Det är viktigt att se över rummet, mäta och avgöra vilken typ av färg som passar bäst på väggarna. Sitter där tapet som behöver tas bort? Räcker det att köpa rollers, eller finns det svåråtkomliga ytor som kräver mindre penslar?

Innan färgen appliceras bör väggen tvättas noga med målartvätt för att få bort orenheter. Eventuella ojämnheter behöver spacklas igen och slipas till. Färgen fäster bäst på en slät och ren vägg, och du får ett finare resultat. Glöm inte att täcka för ytor som du inte vill få färgstänk på, såsom på golvet och runt dörrar, fönster och lister. När allt förarbete är gjort är det dags att börja måla! 

Är du osäker på vilken pensel, roller eller färg du ska välja? Kolla in vår enkla guide som hjälper dig fatta rätt beslut!

 

Hur mycket färg?

Känner du dig osäker på hur mycket färg du behöver för att måla dina väggar? Vi hjälper dig med beräkningarna!

För att räkna ut hur mycket färg du behöver ska du börja med att mäta rummet. Mät väggens bredd och höjd och gånga sedan dessa för att få fram antal kvadratmeter (m2). Gör detta på samtliga väggar som ska målas, och lägg ihop den totala siffran. Glöm inte räkna bort ytan för fönster och dörrar. När du har fått fram rätt antal kvadratmeter som ska målas kan du med fördel gånga siffran med två, eftersom man oftast behöver måla med två lager färg.

På de flesta färgburkar brukar det stå hur många m2 som en liter färg räcker till. Om du exempelvis ska måla en yta på 30 kvadratmeter, och det står på burken att 1 liter räcker till 6 m2, kan du gånga det för att få fram lagom mängd. 6 gånger 5 är 30, alltså behöver du köpa 5 liter färg.

Måla om möbler

Ge gamla möbler nytt liv!

Har du fyndat en gammal, sliten möbel på loppis? Ett lager med ny färg kan förändra en tråkig gammal möbel till ett modernt stycke möbelkonst! På så sätt behöver det inte kosta många kronor att inreda ditt hem, och du kan få ett unikt hem fyllt med möbler precis i de färger som du älskar. Dessutom är det fantastiskt roligt att måla möbler, och ger snabbt resultat!

Vill du lära dig mer om konsten att måla om möbler? Kolla in vår guide:

Återbruk - DIY

Att vi på jem & fix älskar riktigt billiga priser är ingen hemlighet. Därför gillar vi också att återbruka och rusta upp gamla saker. Genom återbruk tar man inte bara tillvara på det som redan finns, man sparar även pengar och får ett roligt DIY-projekt på köpet. 

Ett bra sätt att ta tillvara på gamla trämöbler och inredningsdetaljer är att slipa, betsa och olja in dem. I vårt sortiment hittar du lack- och oljebets i en mängd olika nyanser, som låter dig omskapa dina fynd och ge  dem nytt liv!